Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dohoda o iránskom programe je na svete
Zdielať na

Dohoda o iránskom programe je na svete

VIEDEŇ / Irán a svetové mocnosti sa dohodli vo Viedni ohľadom iránskeho jadrového jadrového programu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z iránskych diplomatov. Podľa agentúry AP to potvrdil aj nemenovaný západný diplomat. V pondelok vypršal ďalší predĺžený termín, do ktorého mala byť dohoda schválená, ale stretnutie pokračovalo aj o polnoci.

Svetové mocnosti sa v utorok vo Viedni po dlho naťahovaných stretnutiach dohodli s Iránom na obmedzení jeho jadrového programu výmenou za odvolanie sankcií. Proti sa ihneď postavil Izrael, ktorý vyzval Kongres USA, kde má väčšinu opozícia, aby zmluvu neratifikoval. Americký prezident Barack Obama dohodu obhajuje. S Iránom, upodozrievaným z vývoja atómovej zbrane, rokovali zástupcovia USA, Británie, Francúzska, Ruska, Číny a Nemecka 21 mesiacov.

Dohoda má viesť k rýchlemu odvolaniu ekonomických sankcií proti Iránu, čo krajine umožní získať viac peňazí zvýšeným vývozom ropy - a príliv iránskej ropy na trhy zrejme zníži jej svetové ceny. Teherán na oplátku obmedzí svoju jadrovú aktivitu. V budúcich desiatich rokoch má predovšetkým zredukovať o dve tretiny počet centrifúg na obohacovanie uránu.

Irán tiež prestane používať podzemné stredisko na obohacovanie uránu v Kome, zníži zásoby nízko obohateného uránu na 300 kilogramov a obohatenie uránu nepresiahne 3,67 percenta.

Jadro ťažkovodného reaktora v Aráku bude odstránené a prebudované tak, aby zariadenie neprodukovalo podstatnejšie množstvo plutónia. Umožní inšpektorom OSN vykonávať inšpekcie svojich zariadení, a to vrátane vojenských.

Znovuzavedenie sankcií

Ak sa objaví podozrenie, že Irán neplní svoje záväzky, pokúsi sa spor vyriešiť behom 30 dní spoločná komisia. Ak jej úsilie zlyhá, potom to ohlási Rade bezpečnosti OSN a môže nasledovať rýchle znovuzavedenie sankcií. Dohoda tak povedie k odvolaniu zbrojného embarga proti Iránu, a to za päť rokov od chvíle, kedy zmluva začne fungovať. Iráncom by sa mali odblokovať kontá a majetky v zahraničí.

Zatiaľ čo kladné ohlasy na dohodu zazneli nielen z úst Baracka Obamu, či iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, ale napríklad aj ruského prezidenta Vladimira Putina, ostrý nesúhlas vyjadril Izrael. Premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael nie je viazaný jadrovou zmluvou s Iránom, pretože "Teherán sa židovské štáty naďalej snaží zničiť". Nepriateľsky sa v minulosti voči Izraelu vyjadroval najmä predchádzajúci iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Nebezpečnejší svet

"Táto dohoda vkladá do iránskeho teroristického režimu nádej, že sa zmení a zároveň robí všetko pre to, aby sa nemenil," tvrdí Netanjahu. Varoval, že po uzavretí dohody s Teheránom sa svet stáva "ďaleko nebezpečnejším".

Žiadne veľké nadšenie nevzbudila dohoda ani medzi americkými zákonodárcami. Demokratickí poslanci amerického Kongresu sú zdržanliví, opoziční republikáni zmluvu dôrazne odmietajú. Na posúdenie dokumentu budú mať poslanci 60 dní, prezident Barack Obama dal ale najavo, že akýkoľvek pokus o zablokovanie zmluvy bude vetovať.

Obnova potrvá

Radosť naopak zaznieva z Iránu, kde obyvatelia dohodu považujú za šancu, ako ukončiť izoláciu krajiny, i za príležitosť na zlepšenie ekonomiky. Odborníci ale varujú, že obnova iránskeho hospodárstva nejakú dobu potrvá a krajina bude potrebovať miliardové investície.

Milióny ľudí sledovali priebeh schvaľovania dohody. V jednom z teheránskych obchodov s elektronikou začali ľudia tlieskať, keď sa na televíznej obrazovke objavil prezident Rúhání, aby prehovoril k národu. Predavač Alí Husajní zhrnul náladu všetkých naokolo, keď povedal: "Som hrdý, že moja krajina vyriešila tento kritický problém prostredníctvom stretnutí, a nie vojny."

Pozrite si video zo stretnutia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy