Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kto s kým proti komu. USA odmietli vojenský pakt s arabskými krajinami
Zdielať na

Kto s kým proti komu. USA odmietli vojenský pakt s arabskými krajinami

CAMP DAVID / Spojené štáty americké vylúčili vytvorenie vojenskej zmluvy s arabskými štátmi Perzského zálivu s odvolaním sa na obtiažnosť vytvorenia takéhoto paktu na Blízkom východe. Stalo sa tak tesne pred summitom amerického prezidenta Baracka Obamu s predstaviteľmi krajín Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC).

Pre televíziu Al-Džazíra to uviedol zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes.

"Zmluva nie je to, čo hľadáme. Trvalo desaťročia vytvoriť alianciu medzi NATO a ázijskými spojencami. Sme schopní poskytnúť jasné záruky, že ich obránime," povedal Rhodes pri zmienke o perspektívnom spojenectve s krajinami Perzského zálivu.

Iránsky jadrový program 

Témami dvojdňové summitu má byť okrem iného pripravovaná dohoda o iránskom jadrovom programe a situácia v nepokojnom Jemene. Komentátori ale od stretnutia neočakávajú žiadne výrazné výsledky.

Dôvodom neveľkých očakávaní analytikov je fakt, že len Kuvajt a Katar do amerického Camp Davidu vyslali svojich najvyšších predstaviteľov. Hoci to nie je prípad Bahrajnu, Ománu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, môže byť summit predzvesťou novej fázy vzájomných vzťahov s Washingtonom.

Predpokladá sa, že jedným z hlavných bodov jednania bude Irán. Svetové mocnosti pripravujú s Teheránom dohodu o jeho spornom jadrovom programe. Dohovor má vylúčiť možné zneužitie nukleárneho vývoja pre výrobu atómových zbraní.

Kto s kým proti komu

Saudská Arábia vytvorila koalíciu jedenástich štátov, do ktorých patrí Kuvajt, Katar, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Egypt, Maroko, Senegal, Sudán a Malajzia.

Nevojensky ich podporujú Belgicko, Turecko, Francúzsko, Veľká Británia a Spojené štáty americké.

Proti nim stojí spolok Iránu, Ruska a Číny, ktoré poskytujú aj vojenskú pomoc.

Prímerie v Jemene

S Iránom rovnako súvisí aj téma Jemenu, kde šiitskí povstalci bojujú proti prezidentovi Abdarovi Mansúrovi Hádimu. Toho podporuje arabská koalícia na čele s Rijádom. Naopak za stúpencov rebelov je považovaný šiitský Irán. V Jemene v utorok začalo formálne platiť päťdňové humanitárne prímerie. Či bude dodržiavané, sa ukáže v najbližších hodinách.

Obama privítal štátnik na summite, pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy