Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dohoda o iránskom jadrovom programe vyvoláva rozporuplné reakcie
Zdielať na

Dohoda o iránskom jadrovom programe vyvoláva rozporuplné reakcie

TEHERÁN/WASHINGTON / Zmluva s Iránom, ktorá blokuje prístup Teheránu k vývoju jadrových zbraní výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií, vyvoláva rozporuplné reakcie. Americký prezident Barack Obama sa v telefonickom rozhovore s ruským kolegom Vladimirom Putinom zhodol na jej pozitívach. Váhavo sa ale vyjadril iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Ten vyhlásil, že text zmluvy treba detailne preskúmať tak, aby ju západné štáty nemohli porušovať.

Zmluvu s Iránom uzavreli v utorok po niekoľkoročnom úsilí vyjednávači z USA, Británie, Francúzska, Ruska, Nemecka, Číny, Iránu a Európskej únie. Dosiahnutie dohody vyvolalo medzinárodný súhlas, dokument tvrdo skritizoval len Izrael. 

Pozitívne sa k nej vyjadrili v telefonickom rozhovore americký prezident Barack Obama a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Obaja podľa agentúry TASS zdôraznili zodpovednosť USA a Ruska za bezpečnosť a stabilitu vo svete.

"Skonštatovali, že úspech pri hľadaní politického a diplomatického riešenia tejto otázky dosiahli vďaka konštruktívnej spolupráci šiestich mocností, Iránu a USA," citovala agentúra vyhlásenie Kremľu.

Obama v utorok bezprostredne po dosiahnutí dohody telefonicky gratuloval najvyšším predstaviteľom Británie, Francúzska a Nemecka a šéfke diplomacie EÚ Frederice Mogherini.

Západu neverí

Váhavý postoj ale k dohode zaujal iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Vyjadril sa, že text jadrovej zmluvy treba detailne preskúmať, aby ju Západ nemohol porušovať. Jeho postoj ostro kontrastuje s oslavnými vyhláseniami prezidenta Hasana Rúháního a ministra zahraničných vecí Džaváda Zarífa.

Rúhání sa vyjadril, že žiadny dokument nie je dokonalý, ale zmluva je politickým víťazstvom pre Irán, ktorý už nebudú označovať za svetovú hrozbu. "Táto dohoda je v dejinách svetovej diplomacie bezprecedentný úspech. Ruší všetky výhražné rezolúcie Rady bezpečnosti OSN a otvára dvere k spolupráci s Iránom, dokonca aj v jadrovej energetike," vyhlásil prezident. 

Chameneí vyhlásil, že podpis dohody je dôležitým krokom. "Text ale treba preskúmať a nevyhnutné sú aj právne procedúry, aby zmluvu druhá strana po ratifikácii nemohla porušiť," povedal. "Niektoré zo šestice mocností nie sú dôveryhodné," dodal.

Hrozba pohromy

Dohodou ale nadšený nie je ani vplyvný saudskoarabský princ Bandár bin Sultán, bývalý šéf saudskoarabských tajných služieb. Podľa neho dohoda umožní Teheránu získať jadrovú bombu a v regióne spôsobí pohromu.

Ten odstúpil zo svojej funkcie minulý rok potom ,ako pomáhala organizovať pomoc Rijádu pre sýrskych rebelov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašara Asada, ktorého podporuje Irán.

Princ zároveň vyhlásil, že sa Saudskí Arabi teraz odvracajú od Spojených štátov. "Ľudia v mojom regióne sa teraz spoliehajú na božiu vôľu a upevňujú svoje lokálne možnosti v spolupráci so všetkými ostatnými okrem nášho najstaršieho a najmocnejšieho spojenca," povedal.

"Dohoda spôsobí pohromu na Blízkom východe, ktorý sa nachádza v katastrofálnej situácii, pričom Irán je významným hráčom, ktorý sa podieľa na destabilizácii regiónu," uviedol princ Bandár.

Dohoda o iránskom jadrovom programe je na svete. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy