Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Irán urýchlil vykonávanie trestov smrti. Tento rok popravili takmer 700 ľudí
Zdielať na

Irán urýchlil vykonávanie trestov smrti. Tento rok popravili takmer 700 ľudí

TEHERÁN / Irán výrazne urýchli vykonávanie rozsudku nad ľuďmi, ktorí boli odsúdení k smrti. Od začiatku roka bolo v krajine popravených 694 ľudí, pričom za celý minulý rok ich bolo 743. Upozornila na to organizácia Amnesty International, podľa ktorej iránske súdy nie sú nestranné ani nezávislé.

Amnesty International (AI) tvrdí, že súdy presne nešpecifikujú previnenia a niekedy vynesú rozsudok smrti aj v prípade, kde dotyčný súdený byť vôbec nemal.

"Procesy sa v Iráne vedú veľmi problematickým spôsobom. Zadržaní nemajú kontakt s právnikmi, nie je dodržiavaný náležitý postup ani daná možnosť prepáčenia trestu alebo jeho zmiernenia,"
uvádza sa okrem iného v správe Amnesty International. Jej štatistika sa týka obdobia od minuloročného 1. januára do 15. júla. Iránske úrady tvrdia, že v tejto dobe bolo popravených len 246 ľudí, ale AI má informácie o ďalších 448 popravách. Ak sa to potvrdí, znamená to, že na popravisku končia v priemere traja ľudia denne.

Popravy sú odpudivé

Údaje sa nezhodujú ani s minuloročnou bilanciou. Teherán priznal 289 popráv, ale aktivisti, ktorí sa zaoberajú stavom ľudských práv v Iráne, zaregistrovali 743 vykonaní rozsudkov smrti.

Zástupca riaditeľa blízkovýchodnej sekcie AI Said Boumedouha stanici BBC povedal, že "popravy ľudí sú vždy odpudivé, ale vyvolávajú obavy v krajine, v ktorej sa vykonávajú zjavne nespravodlivé procesy".

AI nedokáže vysvetliť, prečo sa tempo popráv tak zrýchlilo. Polovica prípadov sa vraj týkala drog. Iránske právo požaduje trest smrti pre mnoho drogových deliktov, píše portál the Guardian.

Obchod s drogami

Trest môže byť udelený už za priekupníctvo viac než piatich kilogramov narkotík alebo viac než 30 gramov heroínu, kokaínu alebo ich derivátov. Boumedouha povedal, že sa Irán snaží tvrdými rozsudkami už mnoho rokov zastaviť nelegálne obchodovanie s drogami, ale neúčinne. Medzi odsúdencami sú často príslušníci náboženských a etnických menšín.

Podľa AI čaká na vykonanie rozsudku smrti v Iráne niekoľko tisíc ľudí. Väčšinou sú upozornení len niekoľko hodín dopredu, ich rodiny často až spätne.

USA aj Saudská Arábia

Za vykonávanie rozsudkov smrti sú vo svete kritizované Spojené štáty a tiež Saudská Arábia, úroveň Iránu však nedosahujú. V Saudskej Arábii minulý rok popravili 88 ľudí, v USA za rovnaké obdobie popravili 35 osôb.

Za poslednú dobu sa do povedomia ľudí dostali najmä popravy, ktoré uskutočňujú bojovníci Islamského štátu. Tí na záberoch odrezávajú hlavy civilistom.

Pred pár dňami vyšlo na povrch video, ktoré tieto videá spochybňuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy