Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zomrel tibetský mních, ktorého väznil čínsky režim
Zdielať na

Zomrel tibetský mních, ktorého väznil čínsky režim

PEKING / V Číne zomrel jeden z najznámejších politických väzňov, tibetský duchovný Tändzin Deleg Rinpoče. Odpykával si trest 20 rokov odňatia slobody, na ktorý ho čínsky režim odsúdil za terorizmus a podnecovanie k separatizmu.

Prepustenie Rinpočeho v minulých rokoch opakovane žiadali Spojené štáty, Európska únia aj medzinárodná organizácia pre ľudské práva.

Šesťdesiatpäťročný Rinpoče zomrel v nedeľu vo väznici v meste Čcheng-tu, povedal agentúre Reuters jeho bratranec. Príčiny smrti nie sú známe. Čínska polícia úmrtie budhistického duchovného a učiteľa potvrdila, žiadne ďalšie podrobnosti ale neposkytla.

Trest smrti

Rinpoče desiatky rokov bojoval za ochranu tibetskej kultúry, náboženstva a spôsobu života. V roku 2002 ho zatkli za údajný podiel na sérii neobjasnených bombových útokov v meste Čcheng-tu na juhozápade Číny, ktoré si vyžiadali niekoľko zranených.

Obvinený bol aj z rozdávania separatistických letákov. Následne ho pri neverejnom procese, bez možnosti vziať si vlastného právnika, odsúdil čínsky súd k trestu smrti. Neskôr trest smrti zmenili na 20 rokov väzenia.

Útek do exilu

Aktivisti bojujúci za ľudské práva tvrdia, že dôkazy proti Rinpočemu boli vykonštruované. Sám Rinpoče v liste prepašovanom z väzenia napísal, že je nevinný. Minulý rok jeho rodina neúspešne žiadala čínske úrady, aby väzňa podmienečne prepustili zo zdravotných dôvodov.

Čínska komunistická armáda obsadila Tibet v roku 1950. O deväť rokov neskôr tibetský duchovný vodca dalajláma utiekol po neúspešnom povstaní do exilu v Indii, kde sa žije doteraz.

Mnohí Tibeťania obviňujú centrálnu vládu v Pekingu z náboženského a kultúrneho útlaku. Peking obvinenia vytrvale odmieta a prehlasuje, že výrazne prispieva k modernizácii a rozvoji tohto regiónu, píše portál Time.

Čína varuje svojich obyvateľov cestujúcich do Turecka pred protičínskymi protestami. Podľa ministerstva zahraničných vecí niekoľko turistov v Turecku napadli. Informáciu priniesol portál katarskej televízie Al Jazeera.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy