Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Súd potvrdil trest smrti pre Carnajeva, atentátnika z maratónu v Bostone
Zdielať na
Zahraničie

Súd potvrdil trest smrti pre Carnajeva, atentátnika z maratónu v Bostone

BOSTON / Súd v Bostone vyniesol trest smrti nad páchateľom bombových útokov v cieli bostonského maratónu Džocharom Carnajevom. Na verdikte sa už v máji zhodla porota a sudca ich rozhodnutie v stredu formálne potvrdil.

Džochar Carnajev sa počas pojednávania podľa tlačových agentúr vôbec prvýkrát verejne ospravedlnil obetiam a ľuďom, ktorí prežili útok.

Sudca George O'Toole potvrdil verdikt poroty, čo mu ukladá zákon. Počas zdôvodnenia rozsudku vyhlásil, že Carnajeva si ľudia nebudú pamätať ako dobrého človeka, ako ho na súde vykreslili jeho blízki či učitelia, ale ako muža, ktorý "zavraždil a zmrzačil nevinných ľudí a urobil to dobrovoľne a zámerne".

Po verdikte bude nasledovať odvolanie, ktoré je v prípade trestu smrti automatické.

Oľutoval a počúval

Carnajev počas svojej päťminútovej záverečnej reči vyhlásil, že ľutuje nenapraviteľných rán, ktoré spôsobil, a že sa modlí za obete útoku. Počúval vraj každé slovo tých, čo prežili, a rodinných príslušníkov obetí, ktorí na súde popisovali svoje utrpenie, a všimol si ich silu, trpezlivosť a dôstojnosť.

Na slávnom bostonskom maratóne zomreli 15. apríla 2013 traja ľudia. Podľa obžaloby atentát pripravil dvadsaťročný mladík čečenského pôvodu Džochar Carnajev spolu so svojim bratom Tamerlanom.

Traja mŕtvi

Džochara odsúdili za útok náložami. Explózie zabili aj osemročného chlapca. Zranilo sa 264 návštevníkov. Bostonského maratónu sa zúčastnilo 27 000 ľudí a polmilióna beh sledovalo.

Podomácky vyrobené bomby vytvorené z tlakových hrncov explodovali v blízkosti cieľa prestížneho maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Džochara sa podarilo zadržať štyri dni po útokoch v rámci rozsiahlej operácie, ktorá ochromila celý Boston.

Súd Carnajeva odsúdil na trest smrti, pozrite si video:

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy