Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nálože z Bostonu. Pozrite sa na smrtiacu explóziu
Zdielať na

Nálože z Bostonu. Pozrite sa na smrtiacu explóziu

BOSTON / Útoky z Bostonu 15. apríla minulého roku mali na svedomí bratia Carnajevovci. Atentát zabil troch ľudí a ďalších dvesto zranil. Odborníci na pyrotechniku tvrdia, že útočníci nezhotovili bombu sami. Urobili test, aby zistili skutočnú silu explózie smrtiacej nálože.

Mali komplica?

Odborníci urobili test, aby zistili skutočnú silu explózie smrtiacej nálože. Jej súčasťou boli klince, vianočné ozbody či pušný prach. Atentátnici Džochar a Tamerlan Carnajevovci ich napchali do tlakových hrncov, ktoré odpálili počas bostonského maratónu

Experti sa zhodli na tom, že útočníkom niekto musel pomáhať. V Novom Mexiku podstúpili test s rovnakou bombou. "Z bezpečnostných dôvodov sa nachádzame 600 metrov od bomby," povedal jeden z reportérov. Spoločne s ostatnými sa ukryl v bunkri.

Pozrite sa, čo nasledovalo po explózii:

Jedna bomba sa premenila na tisíce smrtiacich zbraní. Lietali až do takmer kilometrovej vzdialenosti. Z tlakového hrnca sa stali lietajúce žiletky. Namiesto klincov použili odborníci bežné matky zo železiarstva - tie sa premenili na skutočné náboje. Zdeformoval ich obrovský tlak.

"Je to 300 až 600 metrov za sekundu, teda viac ako rýchlosť zvuku. Zasiahnu vás skôr, než uvidíte tlakovú vlnu," potvrdil jeden z expertov.

Carnajevovci

Útoky v Bostone z 15. apríla 2013 podľa vyšetrovateľov naplánovali a uskutočnili bratia čečenského pôvodu Džochar a Tamerlan Carnajevovci. Mladšieho Džochara v júli minulého roka predviedli pred súd. Starší Tamerlan zahynul v prestrelke s políciou.

Podomácky vyrobené bomby vytvorené z tlakových hrncov explodovali v blízkosti cieľa prestížneho maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Džochara sa podarilo zadržať štyri dni po útokoch v rámci rozsiahlej operácie, ktorá ochromila celý Boston. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy