Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začal sa súd s atentátnikom Carnajevom. Hrozí mu poprava
Zdielať na

Začal sa súd s atentátnikom Carnajevom. Hrozí mu poprava

BOSTON / V americkom Bostone v stredu začal súdny proces s Džocharom Carnajevom, ktorý má podľa prokuratúry spoločne so svojím bratom Tamerlanom na svedomí bombový útok na bostonský maratón z roku 2013. Za teroristický čin, pri ktorom zahynuli traja ľudia a viac ako 250 ďalších bolo zranených, hrozí Džocharovi trest smrti. Jeho brat zahynul pri policajnom zásahu.

Proces s Carnajevom formálne začal na začiatku januára výberom poroty, ktorá je v súčasnosti kompletná. Tvorí ju dvanásť členov a šesť náhradníkov.

Jej úlohou bude určiť, či mal Džochar atentát na svedomí. Ak túto vinu porotcovia uznajú, bude nasledovať fáza procesu rozhodujúca o treste. Porota bude mať na výber doživotné väzenie alebo trest smrti.

Obhajoba už dala na vedomie, že chce zabrániť vyneseniu najvyššieho trestu tým, že sa pokúsi preukázať, že Džochar bol silne ovplyvnený bratom a možno i zastrašovaný, píše CNN.

SITA

Vojak svätej vojny

"Obžalovaný tam nebol preto, aby sledoval maratón. Mal so sebou batoh s podomácky vytvorenou bombou. Bol to typ bomby, ktorý majú v obľube teroristi. Je totiž navrhnutá tak, aby roztrhala ľudské telá a spôsobila krvavé divadlo," vyhlásil za obžalobu William Weinreb.

"Spochybňujeme len málo. Bol to on," povedala o Džocharovej časti viny jeho obhajkyňa Judy Clark.

Tá v úvodnej reči vyhlásila, že čin vykonal Džochar spolu s bratom Tamerlanom. Dodala, že Starší Tamerlan absolvoval "sebarealizáciu" a mladší ho len nasledoval. Džochar veril, že je vojakom svätej vojny proti Američanom. 

Začiatok procesu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Zúčastnili sa ho i niektorí pozostalí po obetiach bombového útoku, ale aj tí, ktorí ho prežili.

Pozrite si priložené video z Bostonu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy