Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
El Chapa vyniesla na vrchol spolupráca so štátom
Zdielať na

El Chapa vyniesla na vrchol spolupráca so štátom

MEXIKO / Najznámejší mexický narkobarón Joaquín El Chapo Guzmán spolupracoval v drogovej činnosti s mexickými úradmi. Tvrdí to mexický novinár Ioan Grillo vo svojej publikácii El Narco: Vnútri mexického kriminálneho povstania. Zároveň zdôrazňuje, že sa tým vplyvní federálni predstavitelia podieľali na masakrách nevinných ľudí, ktorí sa stali obeťami vojen drogových gangov. El Chapo pred niekoľkými dňami utiekol z prísne stráženej väznice Altiplano, doposiaľ ho nechytili.

Obávaný kartel Sinaloa, ktorý patril Chapovi a ďalšiemu bossovi Myovi Zambadovi, podporovali vládni činitelia. Podľa Grilla bolo cieľom odstaviť ostatných drogových bossov. 

Chapo Guzmán totiž pomohol usvedčiť všetkých svojich rivalov, vrátane Alfreda Beltrána Leyvu, ktorého polícia chytila v roku 2008.

Toto obvinenie sa následne objavovalo na stovkách správ napísaných na plachtách visiacich z mostov.

"Tento list je pre občanov, aby vedeli, že federálna vláda chráni Chapa Guzmána, ktorý je zodpovedný za masakry nevinných ľudí. Chapa Guzmána chráni Strana národnej akcie," stálo na jednej z nich. 

Podpora z hora

Dôkazy o tom, že federálni činitelia podporovali Chapa tu sú, tvrdí novinár. Na konci roku 2008, vládna sonda s krycím názvom Operácia čistý dom, odhalila sieť 25 federálnych úradníkov, ktorí sa nachádzali na výplatnej listine kartelu Sinaloa. Medzi nimi boli vojaci, policajní velitelia i detektívi, cituje novinára Business Insider.

Výsledky vyšetrovania ale ukazujú, že mocní vládni činitelia spolupracovali aj Chapovými rivalmi. Polícia napríklad zatkla 55 agentov, ktorí spolupracovali s bossom Leyvom.

Známa firma

El Chapo unikol tajne vykopaným tunelom, ktorý ústil do budovy ležiacej juhozápadne od väznice. Zatkli ho vo februári 2014 v prístavnom meste Mazatlán, keď bol viac ako desať rokov na úteku.

Figuroval na zozname najhľadanejších zločincov amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami a v USA čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou.

Prvý raz ho ale zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco. V roku 2001 sa mu s pomocou dozorcov podarilo ujsť.

Reportér CNN si vyskúšal tunel, ktorým El Chapo ušiel. Pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy