Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Moslimovia oslavujú koniec Ramadánu. Mali zakázané jedlo, alkohol aj sex
Zdielať na

Moslimovia oslavujú koniec Ramadánu. Mali zakázané jedlo, alkohol aj sex

BAGDAD / V mnohých krajinách moslimského sveta sa v piatok skončil najvýznamnejší sviatok Ramadán. Pre veriacich to znamená 30 dní odriekania. V Iraku sú v týchto dňoch naši kolegovia Martin Navrátil a Martin Krpač, ktorým sa podarilo nakrútiť modlitbu v mešite, kam sa bežný Európan nemá šancu dostať.

Najväčší islamský sviatok Ramadán sa po celom svete oslavuje v rôznej dobe. V Iraku jeho koniec vyšiel na piatok 17. júla. Nádherný chrám mešita Jalil Khayat Masjid praská vo švíkoch. Do vnútra neveriaci nesmú, ako jedni z mála európskych novinárov máme príležitosť byť pri tom.

"Hovoril som o Ramadáne a poďakoval našim veriacim, že vydržali pôst a dostali sa tak čo najbližšie k našemu bohovi Aláhovi," vysvetľuje miestny imám.

Prísny pôst

Ramadán je sviatok očisty tela a duše, počas ktorého sa zmývajú hriechy. Tridsať dní od východu slnka až do jeho západu nesmú ľudia jesť, piť, fajčiť, mať sex, nesmú sa navzájom ohovárať, musia prečítať celý korán.

"Po západe slnka v televízii oznámia, že môžeme začať jesť a piť a každý je šťastný, že prečkal ďalší deň Ramadánu a že ho čaká ďalší," vysvetľuje majiteľ miestnej reštaurácie.

Ľudia kolabujú

Dokážete si predstaviť každý deň vydržať takýto 15 hodinový pôst? Slovák Martin Navrátil, sprievodca cestovnej kancelárie a novinár to vyskúšal. "Vyskúšal som to v Iráne a celková dĺžka pôstu bola 11 alebo 12 dní. Bol som nervózny, mal som z toho obavy a tešil som na jedlo, ktoré prišlo až na konci dňa. Po štyroch dňoch si však telo tak zvykne, že už to zvládnete," vysvetľuje Martin.

Ramadán tento raz vyšiel na najteplejšie obdobie v roku. Ortuť teplomera dosahuje 50 stupňov. Vyčerpaní, hladní, smädní ľudia často kolabujú vyčerpaním alebo len celý deň polihujú. Obchody v centre sú zatvorené, miestne najväčšie trhovisko strážia chlapi so samopalmi. Obchodníci a majitelia reštaurácií v centre mesta Erbil, sa už nevedia dočkať kedy Ramadán skončí. "Pre obchod je Ramadán najhoršie obdobie v roku. Večer chodí do reštaurácie veľa ľudí, ale počas dňa nikto," vysvetľuje majiteľ reštaurácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy