Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najslávnejšiu mačku Japonska po smrti vyhlásili za božstvo
Zdielať na

Najslávnejšiu mačku Japonska po smrti vyhlásili za božstvo

TOKIO / Japonsko oplakáva mačku menom Tama. Slúžila ako prednosta stanice Kišigawa na železničnej trati, ktorú zachránila pred krachom. Za mačkou so železničiarskou šiltovkou cestovali turisti z celej krajiny i zo zahraničia. Po smrti Tamu vyhlásili za šintoistickú bohyňu.

Tama vyrastala spolu s ďalšími mačiatkami v blízkosti stanice, ktorej cestujúci i personál mačky vždy kŕmili. Tama bola povestná svojím "hliadkovaním" pozdĺž trate a prebiehaním cez koľajnice. Keď zo stanice stiahli ľudský personál, vyhlásili ju za prednostku železničnej stanice Kišigawa.

Kišigawa leží na trati, ktorej hrozil zánik. Posledný "ľudský" zamestnanec na stanici pracoval do apríla 2006.

Mediálna sláva

Vďaka mediálnej sláve, ktorú Tama získala, sa napokon trať podarilo zachrániť. Za mačacou prednostkou cestovali turisti z celého Japonska i zahraničia.

SITA

Podľa zverejnenej štúdie len v roku 2007 vzrástol počet cestujúcich na trati o 55 tisíc, a to práve vďaka Tame.

Poctivo pracovala

Prínos tejto mačky pre miestnu ekonomiku sa odhaduje na 1,1 miliardy jenov, uviedol Micunobu Kodžima, riaditeľ železničnej spoločnosti Wakayama Eletric. Vyjadril tiež smútok nad Taminým skonom.

"Ona skutočne robila svoju prácu," uviedol Kodžima. "Tama sa naozaj prejavila ako záchrankyňa, bohyňa. Je mi cťou, že som s ňou mohol pracovať," dodal.

Aj guvernér Wakajama Yoshinobu Nisaka opísal Tamu ako "superstar cestovného ruchu", ktorá sa stala známou aj mimo Japonska, píše britský denník The Guardian. "Vyjadrujem svoj hlboký zármutok a veľkú vďačnosť," povedal.

Čestný titul

Po Taminej smrti jej vedenie Wakayama Eletric udelilo čestný titul "čestná večná prednostka stanice". V "pozemskej" funkcii Tamu vystrieda mačka menom Nitama, ktorá už prechádza výcvikom.

Posledná rozlúčka s mačkou sa konala v areáli železničnej stanice, ktorej, vďaka svojmu šarmu, zmenila osud. Pohrebný obrad bol šintoistický a Tama sa po ňom stala šintoistickou bohyňou.

Pohrebný hostia, ktorých bolo okolo tritisíc, pre Tamu ako dary priniesli vodový melón i iné druhy ovocia a zeleniny, ako aj kvety, konzervy s tuniakom a ďalšie darčeky. Mačku pochovajú v júli v blízkosti neďalekej svätyne venovanej mačacím božstvám.

Japonsko smúti za prednostkou stanice - mačkou Tamou, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy