Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hollanda nesledujeme ani neodpočúvame, tvrdia Spojené štáty
Zdielať na

Hollanda nesledujeme ani neodpočúvame, tvrdia Spojené štáty

WASHINGTON / Biely dom uistil, že nesleduje a nebude sledovať komunikácie francúzskeho prezidenta Françoise Hollandea, uviedla agentúra AFP. Washington tak reagoval na utorňajšie správy, podľa ktorých tajné služby Spojených štátov špehovali troch posledných francúzskych prezidentov.

"Nezameriavame sa a nebudeme sa zameriavať na komunikácie prezidenta Holandea," povedal agentúre AFP hovorca americkej národnej bezpečnostnej rady NSC Ned Price. Nespresnil ale, či sa podobné operácie neuskutočnili v minulosti, poznamenala agentúra.

Francúzske médiá s odvolaním sa na portál Wikileaks informovali, že americké Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) vraj špehovala najmenej v rokoch 2006 až 2012 troch posledných francúzskych prezidentov, ktorými boli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a Hollande.

Partneri a spolupracovníci

Súčasná hlava francúzskeho štátu zvolala na dnes mimoriadnu schôdzu obrannej rady, ktorá sa týmito správami bude zaoberať.

"S Francúzskom úzko spolupracujeme ohľadne všetkých medzinárodných tém a Francúzi sú našimi nepostrádateľnými partnermi," zdôraznil Price.

S francúzskym prezidentom Françoisom Hollande sa počas konferencie GLOBSEC, ktorá sa konala v Bratislave, stretla aj prezident Andrej Kiska, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy