Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemecký veľvyslanec na koberci, má vysvetliť odpočúvanie Turecka
Zdielať na

Nemecký veľvyslanec na koberci, má vysvetliť odpočúvanie Turecka

Zdroj: TV JOJ

ANKARA / Turecká vláda si v pondelok predvolala nemeckého veľvyslanca, od ktorého žiadala vysvetlenie medializovaných správ o dlhoročnom odpočúvaní rozhovorov medzi americkými a tureckými predstaviteľmi. Tureckí vládni predstavitelia veľvyslancovi povedali, že takéto sledovanie medzi spojencami je neprípustné a vyzvali Nemcov na ukončenie takýchto aktivít. Nemecko pritom rovnako tvrdými slovami reagovalo na minulý rok odhalené informácie o odpočúvaní mobilu kancelárky Angely Merkel.

Turecko žiada od nemeckej vlády vysvetlenie údajnej špionáže, ktorej sa mala v posledných rokoch dopustiť Nemecká spravodajská služba voči tureckým predstaviteľom.

Ak sa ukáže, že sú informácie pravdivé, je to "absolútne neprijateľné", tvrdí turecké ministerstvo zahraničných vecí. Ministerstvo si preto predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare.

Nemecký týždenník Der Spiegel uviedol, že nemecká spravodajská služba odpočúvala rozhovory amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho i Hillary Clinton, Hillary Clinton nahrávali vraj nechtiac, tvrdia nemeckí spravodajcovia.

Chcú vysvetlenie

"Očakávame, že nemecké úrady zverejnia oficiálne a uspokojujúce vysvetlenie tvrdení, ktoré sa objavili v nemeckých médiách, a tieto aktivity okamžite ukončia, ak sú tie tvrdenia pravdivé," uviedlo turecké ministerstvo vo svojom prehlásení.

Podobné praktiky sú podľa tureckej diplomacie neprijateľné v prostredí, ktoré "vyžaduje vzájomnú dôveru a rešpekt medzi priateľmi a spojencami".

Správy o špionáži by podľa ministerstva mohli poškodiť spoluprácu Turecka a Nemecka v oblasti bezpečnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy