Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kórejčania sa chránia pred MERS rúškami. Nepomôžu im
Zdielať na

Kórejčania sa chránia pred MERS rúškami. Nepomôžu im

SOUL / Obyvatelia husto zaľudnených oblastí v Južnej Kórei začali nosiť na tvárach nový módny doplnok - ochranné rúška. Chcú sa tak chrániť pred vírusom MERS. Odborníci však upozorňujú, že obyčajné rúška ľudí pred hrozbou neochránia.

Ochranné rúško môže mať na človeka väčší psychologický ako ochranný efekt. Ide istým spôsobom o placebo. Ešte aj kórejskí tínedžeri, ktorí sú známi svojim zmyslom pre módu, začali nosiť ochranné rúška aby sa chránili pred vírusom. O tomto fenoméne píše americký portál Time.

Ochorenie MERS spôsobuje vírus, ktoré sa šíria medzi ľuďmi, ktorí sú v úzkom kontakte. Šíria sa pravdepodobne slinami a sekrétmi, ktoré sa uvoľňujú, keď ľudia kašlú alebo kýchajú. Zdroje nákazy nie sú preukázané, vírus je ale prenosný na človeka zo zvierat. Prenášať by ho mohli napríklad ťavy.

Nákupná hystéria

Väčšina prípadov v Južnej Kórei, sa šíri z infikovaných pacientov v nemocniciach na zamestnancov nemocníc alebo opatrovateľov. Ale ani to nezastavilo kórejských obyvateľov pred nákupmi ochranných rúšok v Soule po tom, ako bol ohlásený prvý pacient infikovaný vírusom MERS.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, zamestnanci nemocnice a iní, ktorí prichádzajú do styku s nakazenými pacientmi vírusom MERS, by mal nosiť respirátor typu N-95. Táto ochranná pomôcka je určená len na jedno použitie, je vybavená maskou s filtrom, ktorý môže zabrániť vdýchnutiu kvapôčok, ktoré môžu obsahovať vírus.

Neefektívne rúška

Papierové ochranné rúška, ktoré sa nosia voľne obopnuté na tvári, môžu tiež zablokovať vdýchnutiu kvapôčok, ale nie je možné úplne zabrániť vdýchnutiu vírusu, najmä ak je človek v priamom kontakte s infikovanou osobou dlhú dobu.

Verejné priestory v Južnej Kórei, nie sú vysoko rizikové miesta nákazy MERS. Ale predstava, že malá ochrana je lepšia ako žiadna ochrana, sa pravdepodobne stala hnacím motorom pri predaji ochranných rúšok.

Mnoho rúšok zdobia populárne kreslené postavičky a hrdinovia. Nosiť ochranné rúško je v Ázii zvykom, keď ste chorý, aby ste nenakazili iných ľudí. Ide istým spôsobom o ohľaduplnosť.

Chorí pribúdajú

Ministerstvo zdravotníctva Južnej Kórey v stredu oznámilo, že v krajine sa objavilo osem ďalších prípadov nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na 162. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo tiež dodalo, že od vypuknutia epidémie v máji bolo 19 ľudí, u ktorých bol MERS diagnostikovaný, po vyliečení prepustených z nemocnice.
Chorobu v máji priniesol jeden z miestnych podnikateľov po návrate z Blízkeho východu. Kórejská epidémia je najväčšia mimo Saudskej Arábie.

Čo je MERS a ako sa prejavuje? Dozviete sa v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy