Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvý prípad ochorenia MERS v Česku sa nepotvrdil
Zdielať na

Prvý prípad ochorenia MERS v Česku sa nepotvrdil

PRAHA / V Českej republike sa nepotvrdil prvý prípad nákazy blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Informoval o tom v stredu spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Svatopluka Němečka.

Pražská Nemocnica na Bulovce prijala v utorok 25-ročného pacienta s podozrením na ochorenie MERS, ktorý sa vrátil do Česka z turistického pobytu v Južnej Kórei.

"Podľa výsledkov laboratórneho vyšetrenia pacienta, s definitívnou platnosťou môžem potvrdiť, že o ochorenie MERS nešlo. Laboratórna diagnostika toto podozrenie vyvrátila," konštatoval Němeček.

Pribúdajú nakazení

Mladík, u ktorého bolo podozrenie na nákazu blízkovýchodným respiračným syndrómom, sa vrátil z Južnej Kórey ešte 30. mája tohto roka. Po niekoľkých dňoch sa uňho objavili zdravotné problémy. Muž bol prechladnutý, mal teploty a po prevoze do nemocnice ho umiestnili do bioboxu a testovali.

Ochorenie sa spočiatku prejavuje bežnými príznakmi nachladnutia a teplotami okolo 38 stupňov. Pokračuje ale závažným ochorením pľúc a spôsobuje aj akútne zlyhanie obličiek. Zdroje nákazy nie sú preukázané, vírus je ale prenosný na človeka zo zvierat. Prenášať by ho mohli napríklad ťavy.

Juhokórejské ministerstvo zdravotníctva v noci z utorka na stredu oznámilo, že v krajine sa objavilo osem ďalších prípadov nákazy MERS. Celkový počet pacientov s týmto ochorením sa tak zvýšil na 162.

Žiadna vakcína

Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako chorobu účinne liečiť. Kórejské ministerstvo informovalo, že dve tamojšie nemocnice zahájili experimentálnu liečbu pacientov trpiacich MERS. Spočíva v injekčnom podávaní krvnej plazmy odoberanej uzdravujúcim sa pacientom.

Vypuknutie epidémie blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS) v Južnej Kórei je dôkazom toho, že smrtiace infekčné ochorenia môžu udrieť kedykoľvek. Zatiaľ však nepredstavuje globálnu hrozbu, uvádza sa stanovisku Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré zverejnili v stredu.

Podozrenie na ochorenie MERS sa vyskytlo aj na Slovensku. U Juhokórejčana, ktorý žil v Žiline sa nepotvrdilo. Lekári u neho urobili opakované testy, ktoré boli negatívne. Pozrite si priloženú reportáž Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy