Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podozrenie na MERS v Čechách, pacient (25) cestoval po Kórei
Zdielať na

Podozrenie na MERS v Čechách, pacient (25) cestoval po Kórei

PRAHA / Pražská nemocnica na Bulovke prijala prvého pacienta, ktorý má podozrenie na nákazu vírusom MERS. Je ním dvadsaťpäťročný Čech. Koncom mája sa vrátil z turistického pobytu v Kórei. Výsledky testov by mali byť známe najneskôr v stredu popoludní. Novinárom to povedal český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

"Jedná sa o muža, tuším ročník 1989, ktorý sa 30. mája vrátil z turistického pobytu v Kórei," uviedol minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

"Dňa 14. júna dostal nádchu, 16. júna teploty, ktoré boli pod 38 stupňov Celzia. Zavolal záchranku a s ohľadom na pobyt v Kórei ho previezli na infekčnú kliniku a umiestnili do bioboxu," dodal Němeček.

Nešpecifické príznaky

Podľa neho sú príznaky "veľmi nešpecifické". Minister podotkol, že aj keď nádchu môže dostať každý, pre mladíkov pobyt je "lepšie byť opatrný, než situáciu podceniť." Uviedol, že Ďalší postup sa zvolí podľa výsledkov vyšetrení.

Hlavný hygienik Vladimír Valenta uviedol, že experti už vyhľadali kontakty, s ktorými mladík prišiel do styku. Sú to tri osoby. Pokiaľ by sa nákaza potvrdila, rozhodlo by sa o prípadnej karanténe. Odborníci by sa potom zamerali aj na ďalších ľudí, s ktorými mladý muž mohol byť.

Podľa hygienika mladík precestoval takmer celú Kóreu. V zdravotníckych zariadeniach, v ktorých sa objavili ohniska nákazy, ale nebol. To vraj riziko znižuje.

Príznaky nádchy

Od mája, keď v Kórey choroba prepukla, zomrelo 19 pacientov a 154 ľudí sa vírusom nakazilo.

Ochorenie sa spočiatku prejavuje bežnými príznakmi nachladnutia a teplotami okolo 38 stupňov. Pokračuje ale závažným ochorením pľúc a spôsobuje aj akútne zlyhanie ladvín. Zdroje nákazy nie sú preukázané, vírus je ale prenosný na človeka zo zvierat. Prenášať by ho mohli napríklad ťavy.

Žiadna vakcína

Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako chorobu účinne liečiť. Kórejské ministerstvo informovalo, že dve tamojšie nemocnice zahájili experimentálnu liečbu pacientov trpiacich MERS. Spočíva v injekčnom podávaní krvnej plazmy odoberanej uzdravujúcim sa pacientom.

Podozrenie na ochorenie MERS sa vyskytlo aj na Slovensku. U Juhokórejčana, ktorý žil v Žiline sa nepotvrdilo. Lekári u neho urobili opakované testy, ktoré boli negatívne. Pozrite si priloženú reportáž Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy