Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cameron sa vyhrážal ministrom, ktorí by šli proti EÚ. Už o pár hodín rázne otočil
Zdielať na

Cameron sa vyhrážal ministrom, ktorí by šli proti EÚ. Už o pár hodín rázne otočil

LONDÝN / Americký prezident Barack Obama sa vyslovil pre zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii. Vyzval taktiež Londýn, aby dodržal záväzok dvojpercentných výdajov na zbrojenie. Šéf Bieleho domu sa s britským premiérom Davidom Cameronom stretol v Nemecku pri príležitosti summitu G7.

Zachovanie britského vplyvu je podľa Obamu žiadúci ako v kontinentálnom, tak aj v celosvetovom meradle. Americký prezident sa nezmienil o referende, v ktorom sa majú podľa Cameronovho sľubu Briti do konca roku 2017 vysloviť k svojmu budúcemu vzťahu k EÚ.

Kampaň za odchod

Z Londýna prišla sprava, že päťdesiat poslancov britského parlamentu z Cameronovej konzervatívnej strany zahájilo kampaň, ktorej cieľom je odchod z EÚ, pokiaľ sa neodhodlá k radikálnym reformám.

Kampaň nazvaná Konzervatívci pri Britániu (CfB) by podľa iniciátorov mohla získať podpis stovky zastupiteľov vrátane niektorých ministrov.

Čistky medzi ministrami

Podľa britského The Guardian David Cameron vyhlásil, že bude vyhadzovať všetkých ministrov, ktorí budú podporovať kampaň na odchod Británie z EÚ.

Camerona sa na summite G7 v Bavorsku pýtali, či "úplne zavrhuje dať voľný hlas svojim ministrom. "Mám v tom úplne jasno. Ak chcete byť súčasťou vlády, budete musieť vziať na vedomie to, že sa zaoberáme opätovným prerokovaním o referende, ktoré bude úspešné," odpovedal.

Obama s Cameronom diskutovali aj o výške výdavkoch na zbrojenie. Prezident podľa agentúry Reuters dúfa, že Spojené kráľovstvo napriek rozpočtovým problémom dodrží hranicu dvoch percent hrubého domáceho produktu podľa pravidiel NATO.

Piliere aliancie

"Prezident zdôraznil, že USA a Británia sú pilierom aliancie," povedal agentúre Reuters zdroj blízky jednaniu. "Obama chápe rozpočtové problémy, ale dúfa, že Británia nájde cestu ako dvojpercentnú hranicu dodržať," konštatoval.

Britská vláda v týchto dňoch objem výdavkov na armádu skúma a odmieta zatiaľ potvrdiť, že hranicu NATO vo výške dvoch percent dodrží.

Obama s Cameronom rokovali o výdavkoch na armádu aj zotrvaní Británie v EÚ:

Cameron vysvetľuje

David Cameron mal poobede tlačovú konferenciu, na sa snažil vysvetliť vyhodenie ministrov, ktorí budú podporovať kampaň na odchod Británie z Únie. Podľa neho ho novinári a spravodajcovia nesprávne pochopili. Preto ich obvinil z "chybného výkladu".

Premiér svojím stanoviskom chcel len povedať, že ministri musia dodržiavať kolektívnu zodpovednosť počas celého trvania vyjednávaní.

"Je mi jasné, že to, čo som povedal, bolo nesprávne interpretované. Jasne som odkazoval na proces vyjednávania. Ale pointa je toto: Vždy som hovoril, že čo chcem, je výsledok pre Britániu, ktorá nás drží v reformovanej EÚ. Ale tiež som povedal, že nevieme výsledok týchto rokovaní, čo je dôvod, prečo som vždy hovoril, že nič nevylučujem," povedal.

Výsledok nie je jasný a nevie ho ani premiér. Na hypotetické otázky odpovedať nechcel.

Cameron odmietol tvrdenie, že konzervatívna strana je rozdelená po celej Európe, ako tomu bolo na začiatku 90. rokov. Uviedol ale, že jeho strana podporuje jeho prístup.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy