Skoro jasno
17°
Bratislava
Konzervatívci vyhrali voľby v Británii, Cameron vyhlásil referendum o EÚ
Zdielať na

Konzervatívci vyhrali voľby v Británii, Cameron vyhlásil referendum o EÚ

LONDÝN / Britskí konzervatívci vyhrali vo štvrtkových parlamentných voľbách a podľa posledných výsledkov získali dosť mandátov na ovládnutie Dolnej snemovne. Hlasovanie rovnako prinieslo triumf Škótskej národnej strane (SNP), nečakaný nezdar opozičným labouristom a úplný prepad liberálnym demokratom. Tí doteraz vládli v koalícii s konzervatívcami. Výsledky súčasne otvorili otázku britskej budúcnosti v Európskej únii a celkovej súdržnosti Británie.

Predvolebné prieskumy ukazovali na vyrovnanú situáciu medzi oboma hlavnými stranami a výsledok konzervatívcov je do iste miery prekvapením. je prakticky isté, že ich šéf David Cameron sa znova stane premiérom. 

Cameron už prišiel do Buckinghamského paláca, kde by ho britská kráľovná Alžbeta II. mala znova menovať premiérom. 

Referendum o EÚ

Cameron potvrdil, že splní predvolebný sľub a vypíše referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. 

Cemeron sľúbil, že usporiada referendum v roku 2017 o členstve Británie v Európskej únii na základe výsledkov jednania s Bruselom o prenesení niektorých právomocí späť do Británie.

Európska komisia aj veľké členské štáty sa k takejto možnosti ale doposiaľ stavali skepticky, najmä k prípadnému obmedzeniu voľného pohybu osôb.

Novozvolený premiér David Cameron s manželkou Samanthou pred ich sídlom na známej 10 Downing Street:

SITA

Väčšina v Dolnej snemovni

Väčšinu v Dolnej snemovni tvorí 326 kresiel, ale faktická väčšina je o niečo nižšia, pretože severoírska strana Sinn Féin tradične odmieta zasadnúť do Westminstru. Momentálne bude mať štyroch poslancov.

Doteraz boli vyhlásené oficiálne výsledky v 641 volebných okrskoch zo 650. Konzervatívci už majú 325 kresiel, labouristi 229, SNP 56 a liberálni demokrati len osem. Jedného poslanca získali Zelení a Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Voľby ukázali, že päťročné vládnutie v koalícii s toryimi prakticky zlikvidovalo liberálnych demokratov. Do parlamentu sa nedostalo ale množstvo iných ministrov, napríklad minister obchodu Vince Cable alebo námestník ministra financií Danny Alexander.

Vypadol aj bývalý predák liberálnych demokratov Charles Kennedy, ktorý bol poslancom od roku 1983. Znovuzvolený bol v Sheffielde šéf strany a vicepremiér Nick Clegg. Predpokladá sa ale, že jeho pozícia na čele strany je ohrozená.

To isté platí o Edovi Milibandovi, ktorému sa nepodarilo doviesť labouristov k úspechu a neuspel najmä v Škótsku, kde labouristi boli doteraz dominujúcou stranou.V Škótsku naopak truimfovala SNP, ktorá presadzuje samostatnosť Škótska a je súčasne lavicovejšou stranou než labouristi.

Budúcnosť Škótska

Úspech strany SNP, ktorá mala v minulom parlamente len šesť poslancov, vyvoláva opätovné otázky o budúcnosti Škótska, kde konzervatívci nemajú jediného poslanca. V minuloročnom referende Škóti neveľkou väčšinou odmietli samostatnosť, ale táto otázka sa vzhľadom k dominantnému postaveniu SNP zrejme dostane opäť do popredia.

Stane sa tak tým skôr, pokiaľ Cameron splní predvolebný sľub a usporiada v roku 2017 referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii. Pokiaľ by Británia z únie odišla, dala SNP už skôr najavo, že bude usilovať o členstvo v EÚ a o ďalšie referendum.

V tábore britských konzervatívcov zavládla obrovská radosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy