Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Briti volia nový parlament, očakáva sa napínavá bitka o každý hlas
Zdielať na

Briti volia nový parlament, očakáva sa napínavá bitka o každý hlas

LONDÝN / Vo Veľkej Británii sa vo štvrtok ráno začali parlamentné voľby. Predvolebné prieskumy sľubovali veľmi vyrovnaný súboj medzi konzervatívcami premiéra a Davida Camerona a labouristami Eda Milibanda a tiež úspech škótskych nacionalistov. Voličom otvorili takmer 50 tisíc volebných miestností. Prvé výsledky budú známe krátko po desiatej večer.

V krajine je 50 miliónov oprávnených voličov, ktorí môžu rozhodovať o zložení 650-členného parlamentu. Angličania volia tiež miestnych zástupcov.

V parlamentných voľbách ide okrem iného o to, či sa uskutoční referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Referendum sľubujú konzervatívci. Zatiaľ sa ale zdá, že toryovia nielen nedosiahnu väčšinu, ale nemusí sa im podariť ani zostaviť koalíciu. Väčšiu nezískali ani v predošlých voľbách pred piatimi rokmi a do koalície museli pribrať liberálnych demokratov.

SITA

Obľúbená Škótka

Prebiehajúce voľby by mali potvrdiť pokračujúci rozpad systému dvoch strán, vrátane skutočnosti, že v Škótsku sa stala dominantnou politickou silou Škótska národná strana na čele s mimoriadne obľúbenou Nicolou Sturgeon.

SITA

Čiernym koňom volieb by mala byť protieurópska Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva.

Obe hlavné strany sa v kampani sústredili na ekonomiku, na hlboké škrty zavedené doterajšou koalíciou a na budúcnosť štátneho zdravotníctva.

Takto sa David Cameron postavil pred svojich voličov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy