Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Britský premiér posiela na Ukrajinu vojenských poradcov
Zdielať na

Britský premiér posiela na Ukrajinu vojenských poradcov

Zdroj: SITA

LONDÝN / K významnému rozšíreniu vojenskej pomoci Ukrajine sa odhodlala britská vláda. Už tento týždeň by podľa britského premiéra Davida Camerona mali do Kyjeva odísť prví vojenskí poradcovia a inštruktori, píše o tom denník the Guardian.

Britské jednotky budú počas nasledujúcich týždňov nasadené na Ukrajine s úlohou cvičiť vojakov v boji s ruskými separatistami, povedal David Cameron poslancom Dolnej snemovne. Varoval tiež pred "hlboko škodlivými" dôsledkami pre celú Európu, ak sa EÚ nedokáže postaviť Vladimirovi Putinovi.

Šesťmesačnej misie sa zúčastní 75 vojakov a budú zaisťovať zdravotnícky, prieskumný a logistický výcvik, ktorý doplnia množstvom neletálneho vybavenia.

Nevylúčil ďalšiu podporu

Británia podľa Camerona "nie je v štádiu" dodania smrtiaceho vybavenia - avšak premiér odmietol vylúčiť ďalšiu podporu. Informuje denník the Guardian.

"Pripravíme spolu s Ukrajinou program výcviku, aby sme posilnili odolnosť ich jednotiek. Netvrdím, že by sme mali vylúčiť to, že v našej pomoci pôjdeme ešte ďalej. Spojené štáty o niečom podobnom rozmýšľajú veľmi opatrne," dodal Cameron.

Cameron pre denník The Independent dodal, že vláda bude pripravená poskytnúť BBC dodatočné prostriedky, aby mohla čeliť proruskej propagande na Pobaltí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy