Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Americká armáda poslala do laboratória antrax, OMYLOM
Zdielať na

Americká armáda poslala do laboratória antrax, OMYLOM

WASHINGTON / Americká armáda omylom zaslala najmenej jednu živú vzorku s antraxom do súkromného laboratória v Marylande. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany.

Hovorca Pentagonu Steve Warren potom tvrdil, že vzorky boli omylom poslané do deviatich amerických štátov a jedna taktiež na americkú základňu v Južnej Kalifornii. Dodal, že vzorky boli zničené.

Zdravie neohrozené

Pentagon uviedol, že incident vyšetruje a že zdravie verejnosti nebolo ohrozené. Nemenovaný zdroj z ministerstva obrany uviedol, že vzorky mali byť odoslané na vedeckú účely v neaktívnom stave a že zásielky už sú zaistené.

Minulý rok sa v USA približne 90 vedcov nedopatrením nakazilo antraxom pre to, že baktérie považovali za mŕtve. Neskôr sa ukázalo, že boli v aktívnom stave.

Antibiotiká nutné

Sneť slezinná, ako sa antrax rovnako volá, môže zasiahnuť tri oblasti ľudského organizmu. Príznaky pľúcneho antraxu sa podobajú najskôr silnej chrípke, potom silnému zápalu pľúc. Nakoniec nastáva respiračné zlyhávanie.

Črevný antrax spôsobuje vážnu infekciu žalúdka a čriev a prejavuje sa mimo iného aj horúčkami a bolesťami. Tie sprevádzajú krvavé hnačky a zvracanie.

Pri kožnom antraxe býva prvým prejavom svrbiace miesto alebo pluzgier tmavej farby na mieste infekcie. Potom sa objavujú veľké, nebolestivé vredy. Všetky tri formy sa liečia pomocou antibiotík, pričom kľúčová je včasná diagnóza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy