Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Maďarsku straší antrax, päť osôb skončilo v nemocnici
Zdielať na

V Maďarsku straší antrax, päť osôb skončilo v nemocnici

Zdroj: ISIFA

BUDAPEŠŤ / Maďarské úrady informovali, že päť osôb skončilo v nemocnici. Požili mäso, ktoré bolo pravdepodobne nakazené slezinovou sneťou, takzvaným antraxom.

Stopy smrtiacej baktérie objavili v mrazenom mäse, ktoré pochádzalo z dvoch kráv, píše ABC News. Ako zdroj životu nebezpečného bakteriálneho ochorenia identifikovali jeden zo statkov v meste Tiszafüred ležiacom približne 130 kilometrov východne od Budapešti. Tam nelegálne zabili kravy, ktoré boli infikované. 

Liečba antibiotikami

Štátna služba národného zdravia a hygieny (ÁNTSZ) uvádza, že hospitalizované osoby sa pravdepodobne nakazili počas porážky. Časť mäsa dodali spoločnosti prevádzkujúcej stravovne, ktorá následne musela pozastaviť činnosť. Zistením, že surovinu získavala nelegálnym spôsobom, sa má zaoberať polícia.

Úrad sa snaží zistiť, či sa nedostali do kontaktu s nakazenými zvieratami alebo mäsom aj ďalší ľudia. Začal tiež s očkovaním ohrozeného dobytka. V prípade včasného diagnostikovania je možné slezinovú sneť účinne liečiť pomocou antibiotík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy