Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Nepále našli medzi troskami troch živých ľudí
Zdielať na

V Nepále našli medzi troskami troch živých ľudí

KÁTHMANDÚ / Troch živých ľudí našli záchranári osem dní po ničivom zemetrasení severovýchodne od Káthmándú. Dvoch objavili v troskách domu, tretí bol vytiahnutý zo závalu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Počet obetí zemetrasenia z minulého víkendu v Nepále už prekročil 7 000. Informovala o tom podľa agentúry AP tamojšia polícia. Zranených bolo viac ako 14 000 ľudí, z nich je viac ako 6 500 v nemocnici.

Po nájdení ďalších mŕtvych tiel v sutinách domov dosiahol potvrdený počet obetí zemetrasenia z 25. apríla už 7 040. Nepálske úrady nepredpokladajú, že by týždeň po otrasoch ešte našli pod troskami živých.

Podľa agentúry DPA sa medzitým stiahli všetky horolezecké výpravy z najvyššej hory sveta Mount Everestu. Tí poslední tak urobia v najbližších dňoch, povedal DPA belgický horolezec Damien François zo základného tábora, ktorý vraj vyzerá "ako po cunami".

Lavíny na Evereste

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa na Mount Evereste spustilo mnoho lavín, ktoré zabili najmenej 18 ľudí.

Podľa OSN zemetrasenie zasiahlo osem miliónov z celkových 28 miliónov obyvateľov Nepálu, z toho 1,7 milióna detí. Otrasy pôdy zbúrali alebo zničili viac ako 200 000 domov.

Pozrite sa, ako to vyzerá v Káthmándú po tragédií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy