Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rabovanie v zdevastovanom Nepále. Ľudia húfne opúšťajú Káthmándú
Zdielať na

Rabovanie v zdevastovanom Nepále. Ľudia húfne opúšťajú Káthmándú

KÁTHMÁNDÚ / Nepálom sa nesie zlosť. Vláda sa priznala, že bezprostredne po zemetrasení urobila chybu. Počet obetí už našťastie narastá pomalšie. Z trosiek sa po viac ako 80 hodinách podarilo vyslobodiť živého muža a malé bábätko.

Nepálska vláda priznala, že v prvej reakcii na ničivé zemetrasenie urobili chyby. Otrasy o sile 7,9 stupňa, ktoré oblasť zasiahli v sobotu, si podľa najnovšej bilancie vyžiadali v Nepále najmenej 5 093 obetí a takmer 10 tisíc zranených.

K mnohým z tých, ktorí prežili v odľahlých dedinách a mestách, sa stále nedostala pomoc. V metropole Káthmándú sa policajti stretli s ľuďmi, ktorí čakali na autobusové spojenie preč z mesta.

Zatkli rabujúcich

Policajti rovnako zadržali takmer 30 osôb pre podozrenie z rabovania. Policajt Rádž Šarma podľa agentúry AP uviedol, že 27 ľudí zatkli, pretože vykrádali opustené domy.

Ďalší štyria ľudia podľa Šarmu boli zatknutí, pretože na sociálnych sieťach a prostredníctvom textových správ šírili poplašné správy o ďalšom hroziacom zemetrasení.

Nepokoje na stanici

Na hlavnej autobusovej stanici v Káthmándú sa pred svitaním zhromaždili tisíce ľudí po tom, čo vláda sľúbila že zaistí zdarma mimoriadne spoje. Keď ale žiadne mimoriadne autobusy pristavené neboli, zmocnilo sa davu hnev a došlo k potýčkam medzi nespokojnými ľuďmi a poriadkovou políciou.

Ľudia húfne odchádzajú z hlavného mesta Nepálu Káthmándú:

SITA

"Čakáme tu od svitania. Povedali nám, že príde 250 autobusov, ale žiadny sme nevideli," sťažoval sa dvadsaťpäťročný študent. "Chceme sa rýchlo dostať domov, aby sme zistili, či sú naše rodiny v poriadku. Myslím si, že vláda situáciu nezvláda," dodal.

Na inom mieste v metropole zablokovalo asi 200 ľudí dopravu na protest proti pomalému tempu dodávok humanitárnej pomoci. Aj títo protestujúci sa stretli s policajtami. "Sme hladní, nemáme čo piť. Nemôžeme spať. Mám sedemročné dieťa, ktoré musí nocovať vonku. Je zima a veľa ľudí ochorelo na zápal pľúc," posťažoval sa jeden z demonštrantov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy