Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poslať či neposlať? Okolo vyslania vládneho špeciálu do Nepálu je chaos
Zdielať na

Poslať či neposlať? Okolo vyslania vládneho špeciálu do Nepálu je chaos

KÁTHMANDU/BRATISLAVA / Na Slovensko sa v utorok vrátili ďalší turisti, ktorí ušli pred hrôzami ničivého zemetrasenia v Nepále. So slzami v očiach opísali, čo zažili na vlastnej koži. Pre ďalších Slovákov, ktorí sú uväznení v Nepále, pripravuje ministerstvo vnútra vládny špeciál.

Turisti na peklo, ktoré v Nepále zažili, nikdy nezabudnú. "Strávili sme dvanásť hodín na letisku v budove, ktorá mohla každú chvíľu spadnúť. Všetci boli nervózni. Ja si to radšej nevybavujem, lebo to nedokážem spracovať," opisuje dojmy cestovateľ Rasťo Dutka.

Pamiatky, ktoré chceli s priateľmi navštíviť, už neexistujú. Mesto sa zmenilo. je plné utrpenia a tragédie.

"Mnohí sú po smrti, Mnohí sú pod troskami. Nedokážem to spracovať," dodáva so slzami v očiach.

"Na vlastné oči som na letisku videl armádne lietadlá holandskej či izraelskej armády, poľské dopravné lietadlo. Česi vypravili špeciál, ten som už na vlastné oči nevidel," hovorí cestovateľ.

Na viedenské letisko v pondelok večer prileteli z Nepálu prví Slováci. Toto sú ich dojmy:

Ministerstvo vnútra už začalo s prípravou vládneho špeciálu na let do Nepálu. Sprevádzajú ho ale komplikácie.

"Lietadlo nevie pristáť na letisku, má krátku dráhu. Ak dostaneme výnimku, je pripravené na odlet," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík. 

Dve ministerstvá, dve verzie

Chaos je i na slovenských úradoch. Jedno ministerstvo tvrdí, že pripravuje slovenský vládny špeciál na odlet. Druhé ale hovorí niečo iné.

SITA

"Vybavili sme miesta v českom osobitnom lietadle pre všetkých, ktorí sa budú chcieť vrátiť z Nepálu domov. Vyvstáva otázka, či je vôbec potrebné posielať slovenský vládny špeciál," informuje riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko.

Lietadlo by Slovensko malo opustiť v stredu ráno. Podľa plánu by do Nepálu malo odviezť humanitárnu pomoc a naspäť ľudí, ktorí sa chcú vrátiť domov.

Okolo vládneho špeciálu do Nepálu je chaos, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články