Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Partnerky slovenských horolezcov v Nepále: Prežili sme peklo na zemi
Zdielať na

Partnerky slovenských horolezcov v Nepále: Prežili sme peklo na zemi

BRATISLAVA / Partnerky slovenských horolezcov, ktorí sa nachádzajú v zemetrasením postihnutom Nepále, Dana Hromádková a Katka Garčárová, prežili v posledných dňoch peklo na zemi. Pre televíziu JOJ opísali, ako prežívali momenty, keď o svojich partneroch nemali žiadne informácie i to, ako sa im s nimi podarilo spojiť.

Katka Garčárová počula svojho partnera Mikiho Knižku v pondelok ráno. Rozhovor bol síce iba krátky, ale v telefóne ju ubezpečil, že je v poriadku a že sa pokúša vrátiť domov. "Povedal mi, že čakajú na zvoz vrtuľníkom," hovorí.

Manželky  a partnerky našich horolezcov si medzi sebou telefonujú, vždy, keď majú nejaké nové správy.

Takto sprostredkovane sa o zemetrasení dozvedela aj Dana, manželka vodcu výpravy. "Zažila som hodinu hrôzy a strachu. Dvaja ostali na kopci," opisuje.

Nedostatok informácií

V dôsledku zemetrasenia, je v oblasti veľmi zlé spojenie, nefungujú telefóny ani internet. Aj preto o desiatkach Slovákov zatiaľ nie sú žiadne správy.

"Vieme o 88 slovenských občanoch a s 56 sa nám podarilo spojiť," informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Jeden Slovák leží so zlomenou nohou v nemocnici. Ministerstvo o zaslaní vládneho špeciálu, ktorý by prepravil Slovákov domov ale neuvažuje. "Ľudia sú roztrúsení a domov sa nechcú vrátiť všetci," vysvetľuje Susko.

Na viedenské letisko v pondelok večer prileteli z Nepálu prví Slováci. Toto sú ich dojmy:

Slovensko ale do Nepálu pošle humanitárnu pomoc. "Minister vyčlenil 30 tisíc eur na nákup liekov," dodal Susko.

V utorok pricestovali šťastne domov aj ďalší Slováci. Pozrite sa:

Počet obetí sa zvyšuje

Bilancia sobotného zemetrasenia v Nepále sa zvýšila na viac ako 5 000 mŕtvych a takmer osemtisíc zranených. Ďalších sto ľudí zahynulo v susedných krajinách.

Záchranári sú stále  plnej pohotovosti. V utorok sa snažia dostať k oblastiam, ktoré boli najbližšie k ohnisku zemetrasenia a sú odrezané od sveta.

Pozrite si rozhovor s manželkami slovenských horolezcov:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy