Skoro jasno
17°
Bratislava
V Nepále sa počet mŕtvych vyšplhal na viac ako 6 200 ľudí. Pomáhajú aj Slováci
Zdielať na

V Nepále sa počet mŕtvych vyšplhal na viac ako 6 200 ľudí. Pomáhajú aj Slováci

KÁTHMÁNDÚ / Počet potvrdených obetí zemetrasenia v Nepále z minulého víkendu už dosiahol najmenej 6 204. Zranených je najmenej ďalších najmenej takmer 14 000 ľudí, informovali o tom v piatok agentúru AFP himalájske úrady.

Katastrofa podľa OSN zasiahla osem miliónov z celkových 28 miliónov obyvateľov krajiny, z toho viac ako milión detí. Otrasy pôdy pri sile 7,8 stupňa zbúrali najmenej 130 000 domov. Ďalších 85 000 je zničených.

Obyvateľom zničenej oblasti pomáha celý svet. Aj Slováci. Organizácia Magna sa rozhodla pomôcť nielen zbierkou. Do Nepálu vysiela aj dve skúsené slovenské terapeutky, ktoré budú poskytovať psychosociálnu pomoc a pod palcom budú mať tri tímy.

Nádej zhasína

Nádej, že sa pod sutinami nájde ešte niekto živý, zhasína. Pátracie a záchranné akcie sa pomaly chýlia ku koncu, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnej činnosti (OCHA) v noci na piatok. Ešte vo štvrtok pritom záchranári z trosiek vyslobodili dvoch živých ľudí.

Teraz je však podľa OSN hlavnou úlohou pochovať mŕtvych, identifikovať nezvestných a opäť spojiť postihnuté rodiny.

Spia pod holým nebom

Mnoho ľudí spí od katastrofy pod holým nebom. Najmenej dva milióny osôb budú v budúcich troch mesiacoch potrebovať pomoc vo forme stanov, vody, potravín a liekov.

V Nepále sa nachádzajú aj slovenskí turisti. Vo štvrtok sa hŕstka z nich vrátila na Slovensko na palube českého vládneho špeciálu. Dvaja ľudia potrebovali lekársku pomoc.

Na letisku bola redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy