Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Prečo sa takmer zrútilo lietadlo s prezidentom? Pre rozliatu kávu!
Zdielať na

Prečo sa takmer zrútilo lietadlo s prezidentom? Pre rozliatu kávu!

BELEHRAD / Náhlou stratou výšky lietadla so srbským prezidentom Tomislavom Nikoličom minulý týždeň počas jeho cesty za pápežom Františkom nespôsobila vážna závada motoru, ako sa pôvodne uvádzalo, ale rozliata káva v pilotnej kabíne. Ukázalo to vyšetrovanie srbského úradu pre civilnú leteckú dopravu, napísala agentúra Reuters.

Najskôr to vyzeralo, že stroj mal vážnu závadu. Štátna televízia RTS uviedla, že službu vypovedal jeden z troch motorov lietadla Falcon-50. Stalo sa to vo výške 10 tisíc metrov nad Jadranským morom.

Pri vyšetrovaní sa ale ukázalo, že druhý pilot Bojan Zorić údajne pre turbulenciu rozlial na prístrojovú dosku kávu a keď sa pokúšal všetko napraviť, nedopatrením zavinil pokles lietadla.

"Začal som dosku utierať a omylom som spustil núdzový režim," tvrdí Zorić.

Dodal, že to okamžite odpojilo automatického pilota a lietadlo začalo strácať výšku.

Letelo späť

Posádka preto prevzala riadenie, letovú hladinu vyrovnala a potom požiadala o návrat do Belehradu.

Zorić tiež povedal, že jeden z motorov skutočne prestal fungovať, podarilo sa ho ale znovu naštartovať. Letecký úrad v pondelok Zorićovi dočasne odobral licenciu.

Ľudia na palube po prílete do srbskej metropoly vypovedali o hroznom zážitku a o tom, že sa druhýkrát narodili. Jedna z prezidentových spolupracovníčok povedala, že sa po kabíne šmýkala sem a tam a že prepad trval celú večnosť. Tiež vyhlásila, že na palubu tohto stroja už nikdy nevkročí.

Pred pár dňami muselo lietadlo spoločnosti Alaska Airlines núdzovo pristáť. Jeden člen posádky sa totiž zabudol v podpalubí. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy