Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otrasná dopravná situácia, ľudia menia autá za bicykel
Zdielať na
Zahraničie

Otrasná dopravná situácia, ľudia menia autá za bicykel

JAKARTA / Exotická Indonézia má mnoho prvenstiev. Na svoju dopravnú situáciu v hlavnom meste ale hrdá nie je. Jakarta sa ocitla na prvom mieste rebríčka miest s najhoršou dopravou. Pri lepšej premávke tam osemkilometrová cesta autom trvá hodinu.

Denne tam z alebo do centra Jakarty dochádzajú takmer dva milióny ľudí. Podľa rebríčka sú dopravné zápchy v metropole dvojnásobne dlhšie oproti New Yorku.

Priemerná rýchlosť vodiča je 19 kilometrov za hodinu. Šikovnejší už prišli na to, že najrýchlejšie sa tá presúvať bez motorového vozidla.

"Najprv som chodil na motorke, ale zistil som, že aj to je pomalšie ako bicykel. Takmer každá ulica v Jakarte je zapchatá, tak som rozmýšľal ako sa najrýchlejšie a bez stresu dostanem do práce," ozrejmuje miestny obyvateľ Budi Edi.

Podzemná doprava

Mnohí sa ale na bicykli bezpečne necítia. Mestská hromadná doprava je v Jakarte na veľmi nízkej úrovni. Obyvatelia preto radšej volia vlastné auto.

Avšak len osemkilometrový úsek môže trvať aj hodinu. "Ak by nám vláda zabezpečila bezpečnú a kvalitnú verejnú dopravu, určite by som ju využíval. Cestovať na dvoch kolesách je posledná možnosť," vysvetľuje Thomas Madya Bestari.

Zlepšiť by sa situácia v meste mohla podzemnou dopravou. Jej prvú časť by mali dokončiť o tri roky.

Jakarta má najhoršiu dopravnú situáciu na svete, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy