Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajtky v Indonézii podstupujú testy panenstva
Zdielať na

Policajtky v Indonézii podstupujú testy panenstva

JAKARTA / Medzinárodná organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch vyzvala Indonéziu, aby prestala so skúškami panenstva u žien, ktoré sa hlásia k polícii. Považuje to za ponižujúce a diskriminačné.

Podľa Human Rights Watch (HRW) sú testy panenstva u potenciálnych policajtiek dlhodobou praxou.

Organizácia vychádza z rozhovorov s policajtkami i žiadateľkami o túto prácu v šiestich indonézskych mestách, ktoré sa uskutočnili od mája do októbra tohto roku. Všetky ženy, ktoré sa rozhovoru zúčastnili, testy podstúpili. Vyšetrenie popísali ako bolestivé a traumatizujúce.

Istá devätnásťročná Indonézčanka absolvovala testy tento rok. "Bolo nás tam asi dvadsať. Zatiahli záves, aby nás nikto cudzí nevidel. Potom nám povedali nech sa vyzlečieme donaha. Tie, ktoré mali menštruáciu si mohli nechať nohavičky. Bolo to ponižujúce. Potom nám spravili test dvomi prstami," opísala kandidátka na policajtku. 

Rok predtým iná mladá žena absolvovala ten istý test. "Povedali mi, že predtým ako pôjdem na fyzické testy, musím absolvovať interné vyšetrenie. Komisia nám oznámila, že ak testy panenstva neabsolvujeme, nemôžeme pokračovať vo výberovom konaní. Niektoré ženy tam dokonca odpadli," povedala. 

Podľa mnohých zdrojov testy sú už minulosťou. Požiadavka na ich podstúpenie je však údajne stále zverejnená aj na internetových stránkach informujúcich o ponukách práce v radoch indonézskej polície. "Okrem zdravotných a fyzických testov musia ženy, ktoré sa chcú stať policajtkami podstúpiť aj skúšku panenstva. Preto si všetky ženy, ktoré chcú pracovať v policajnom zbore, musia chrániť panenstvo. Vydaté ženy nie sú vhodné na túto prácu" malo údajne stáť na stránkach.

Takéto testy sú podľa ochrancov ľudských práv v rozpore s princípmi polície, ktoré tvrdia, že nábor musí byť nediskriminačný a humánny. Porušuje medzinárodné ľudské práva i súkromie.

Pozrite si originálny rozhovor HRW s jednou so žien: 

Upozornenie: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Hovorca indonézskej polície generálmajor Ronny Sompie uskutočňovanie takýchto testov poprel. Panenstvo vraj medzi požiadavkami, ktoré musia uchádzačky spĺňať, nie je. "Existuje zdravotné vyšetrenie ženských a mužských uchádzačov, vrátane kontroly pohlavných orgánov. Test panenstva u žien je rutinnou súčasťou. Nikdy ale neexistovalo pravidlo, podľa ktorého by policajtky museli byť panny," tvrdí Sompie s tým, že spomínané internetové stránky nie sú oficiálnymi stránkami polície.

Nie sú dôveryhodné

Organizácia Human Rights Watch už dávnejšie zadokumentovala zneužívanie pri testoch panenstva v iných krajinách, napríklad v Egypte, Indii a Afganistane. Indonézia podobné testy plánovala zaviesť aj u školopovinných dievčat.

Podľa odborníkov takéto vyšetrenie nie je dôveryhodné. Panenská blana sa totiž môže porušiť aj rôznymi nesexuálnymi aktivitami ako jazdou na koni, gymnastikou či fyzickou prácou.

Najčítanejšie správy