Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Večnosť alebo extrémne krátky čas? Lietadlo padalo osem minút
Zdielať na

Večnosť alebo extrémne krátky čas? Lietadlo padalo osem minút

PARÍŽ / Pád lietadla spoločnosti Germanwings trval osem minút. Pre cestujúcich to bola večnosť, pre pozemných riadiacich letu, naopak, extrémne krátky čas. Podľa profesionálneho pilota Petra Šveca riadiaci tohto letu zareagoval profesionálne a promptne.

V utorok, krátko po deviatej hodine vyštartoval stroj spoločnosti Germanwings z letiska v Barcelone. Nad francúzskymi Alpami let Airbusu A380 so 150 ľuďmi na palube skončil.

Od momentu, kedy lietadlo začalo prudko klesať až po tragický náraz ubehlo osem minút. Kým na jednej strane to musel byť nekonečný horor, na strane druhej to bol boj s každou sekundou, ktorá by mohla zachrániť životy ľudí na palube.

Riadiaci letu zo zeme totiž spozoroval problémy letu aj bez toho, aby to piloti ohlásili. Rozbehol sa kolobeh záchranných prác, možno ešte pred tým, ako lietadlo dopadlo na zem.

"Situáciu vyhodnotil veľmi promptne, zareagoval veľmi profesionálne a zaktivizoval všetky záchranné systémy. Okamžite boli vyslané lietadlá, dokonca aj bojové, do priestoru, kde lietadlo dopadlo," hovorí profesionálny pilot Peter Švec.

Správne a rýchle konanie

V rámci núdzového stavu tam vyslali pátracie vrtuľníky.

"Niektoré lietadlo, ktoré sa presúvalo do výcvikového priestoru, mohlo byť vyslané do toho priestoru, aby naviedlo záchranný systém," pokračuje Švec.

To všetko pre prípad, ak by tragédiu niekto prežil. "Vidím tam práve vysokú profesionalitu a schopnosť zareagovať na netradičnú situáciu netradičným spôsobom," dodal Švec.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy