Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyšetrovatelia majú záznam z tragického letu 9525
Zdielať na

Vyšetrovatelia majú záznam z tragického letu 9525

BERLÍN/ PARÍŽ / Vyšetrovatelia utorkového leteckého nešťastia vo francúzskych Alpách sa dostali k hlasovým záznamom z nájdenej čiernej skrinky. Ich analýza ale môže trvať niekoľko týždňov.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že vyšetrovatelia našli aj druhú čiernu skrinku, ktorá mala byť nepoužiteľná, avšak tieto informácie sa nepotvrdili.

Podľa najnovších informácií, ktoré zverejnil portál AirLive.net, sa ale vyšetrovateľom podarilo aspoň získať zvukové záznamy z prvej čiernej skrinky nájdenej ešte v utorok.

Francúzski experti ale zdôrazňujú, že analýza zvukových záznamov môže trvať aj niekoľko týždňov. Potvrdil to aj francúzsky prezident Francois Hollande a zároveň vyvrátil, že by sa našla druhá čierna skrinka. 

Na základe doteraz získaných informácií vyšetrovatelia vyhlásili, že posledná správa od pilotov bola rutinná a nič nenaznačovalo tomu, že by sa schyľovalo k tragédii.

Príčina pádu lietadla je tak stále neznáma.

Tragický let

V lietadle spoločnosti Germanwings zahynulo 150 ľudí vrátane dvoch úspešných operných spevákov - Marie Radner a Olega Bryjaka. Tí sa vracali domov po sérii vystúpením v barcelonskom Gran Teatre del Liceu.

O prítomnosti operných spevákov Marie Radner a Olega Bryjaka na palube havarovaného stroja informovala Deutsche Oper am Rhein.

Denník Mirror píše, že Maria Radner letela aj so svojím manželom a dieťaťom.

Predpokladá sa teda, že jedno z dvoch malých detí, ktoré podľa doterajších informácií na palube stroja zahynuli, bolo práve to jej.

Medzi cestujúcimi letu z Barcelony do Düsseldorfu boli najmä Nemci a Španieli.

Podľa predbežných informácií, ktoré zverejnila spoločnosť Germanwings a vlády jednotlivých krajín je národnostné zloženie doposiaľ stotožnených obetí nasledovné: 72 Nemcov, 35 Španielov (podľa španielskych úradov dokonca až 51), traja Američania, Briti a Kazaši, dvaja Austrálčania, Argentínčania, Iránci, Venezuelčania, Kolumbijčania, Mexičania, Japonci a po jednom občanovi Holandska, Belgicka, Dánska a Izraela, Maroka a Turecka. 

O prípadných slovenských občanoch informácie nie sú.

Tragický let z výmenného pobytu

Letenky na tento let mala aj skupina šestnástich gymnazistov a dvoch učiteľov z mesta Haltern v Severnom Porýní-Vestfálsku. Vracali sa z výmenného pobytu v Španielsku, píše portál denníka Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ). 

Pred gymnáziom, ktoré študenti navštevovali, svietia stovky sviečok. Pozrite si video:

Šťastie v nešťastí

V lietadle smrti mali sedieť aj hráči švédskeho futbalového klubu Dalkurd FF. Na poslednú chvíľu si zmenili let.

Hráči tímu z mesta Borlänge, ktorý hrá tamojšiu tretiu ligu, boli v Katalánsku na sústredení. Na barcelonskom letisku sa ale na poslednú chvíľu rozhodli zmeniť let, píše Daily Mail

Na sieti Twitter pred sústredením jeden z hráčov tímu zverejnil fotografiu. Vtedy ešte netušili, aké šťastie v nešťastí budú mať.

Dve obete iránskej národnosti boli podľa dostupných informácií novinári.

Strach o život

Germanwings po tragédii ruší desiatky letov. Mnohí zamestnanci totiž po katastrofe odmietajú nastúpiť do práce. Informovala o tom materská spoločnosť Lufthansa.

Členovia posádky nechcú nastúpiť do práce z osobných dôvodov. Podľa Lufthansy zrušila spoločnosť Germanwings asi 30 letov.

Šéf Lufthansy Carsten Spohr vyjadril pochopenie pre zamestnancov. Firma sa ale podľa neho pokúsi čo najskôr o normálne fungovanie. 

Podľa nemeckého serveru Spiegel Online odmietajú niektorí piloti nastúpiť do služby preto, že havarovaný stroj bol v pondelok v Düsseldorfe na niekoľko hodín odstavený pre technický problém na dvierkach podvozku.

Prezident spoločnosti Spohr akékoľvek podcenenie bezpečnosti vylučuje. "Bezpečnostné podmienky boli ideálne," cituje Spohra El Mundo.

"Problém s podvozkom bol ešte v ten deň odstránený," dodáva.

150 mŕtvych

Airbus A320 sa zrútil v utorok predpoludním na ceste z Barcelony do Düsseldorfu a nehodu neprežil nikto zo 150 ľudí na palube. "Nikto neprežil," povedal francúzsky vládny činiteľ. Podľa neho lietadlo vyslalo núdzový signál o 10:47, keď bolo vo výške 1,5 kilometra.

SITA

Práce na mieste boli na noc prerušené, ale v stredu ráno opäť obnovené, no komplikoval ich ťažko prístupný terén a nepriaznivé počasie. V stredu podvečer ale záchranári začali z miesta nehody vrtuľníkom odvážať prvé telá.

Ide o komplikovanú operáciu, keďže telá i časti lietadla ostali po náraze roztrhané na kusy.

V teréne operuje 300 policajtov, 380 hasičov a 15 vrtuľníkov. Medzi troskami sa pohybuje pätnásť francúzskych vyšetrovateľov a traja nemeckí.

Pozrite si video z miesta nešťastia:

Dohady o príčine tragédie

O príčine tragédie sa zatiaľ len špekuluje. Nemecký Spiegel v súvislosti s nešťastím spomína problémy s palubným počítačom, ktorý mal iný typ airbusu minulý rok v novembri na ceste z Bilbaa do Madridu.

 4U9525

SITA

Senzory na trupe vtedy zamrzli dodávali zlé údaje o postavení stroja. Palubný počítač potom zahájil strmý zostup. Len vďaka skúsenosti pilota nedošlo k nehode. Počítač vypol a prevzal kontrolu nad lietadlom, pripomína Spiegel.

Najčítanejší nemecký denník Bild okrem poruchy počítača špekuluje aj o možnom náhlom poklese tlaku v kabíne. Piloti podľa denníka mohli chcieť rýchlym zostupom zaistiť cestujúcim vzduch, ale manéver nezvládli. Bild dokonca nevylučuje ani teroristický útok.

Lídri na mieste nešťastia

Na miesto pádu lietadla prišli v stredu popoludní aj vrchní predstavitelia Nemecka, Francúzska a Španielska - kancelárka Angela Merkel, prezident Francois Hollande a premiér Mariano Rajoy.

Merkel poďakovala záchranárom a ich prácu označila za vyjadrenie obrovského priateľstva a pomoci. "Sme nesmierne vďační," povedala.

Kancelárku sprevádzala premiérka nemeckej spolkovej republiky Severné Porýnie - Vestfálsko, odkiaľ pochádzali študenti gymnázia s učiteľmi, ktorí pri nehode zahynuli.

Pozrite si reportáž o tragickej udalosti:

Twitter.com/Benjamin Hjertstrand

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy