Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Znásilnená si za smrť mohla sama, vyhlásil páchateľ
Zdielať na

Znásilnená si za smrť mohla sama, vyhlásil páchateľ

DILLÍ / Indická študentka, ktorá zomrela po hromadnom znásilnení, si podľa jedného z páchateľov za smrť mohla sama. V rozhovore pre BBC to povedal Mukeš Singh, ktorý neuznáva priateľstvo muža a ženy. V indickej kultúre nie je podľa neho miesto pre ženy. Svedectvo odsúdeného je súčasťou dokumentu televízie BBC. Indické úrady zakázali televíznym staniciam program odvysielať.

Dokument britskej režisérky Leslee Udwin, ktorý nesie názov India's Daughter (Dcéra Indie), mali v nedeľu odvysielať niektoré televízne stanice, okrem iného v Indii, Veľkej Británii, Dánsku či Švédsku pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, informovala britská BBC.

"Čo to má znamenať, že sa budú šíriť názory násilníka?" reagovala indická aktivistka za ľudské práva Vrinda Adiga.

Indický minister pre vnútorné záležitosti v parlamente vyhlásil, že jeho vláda nedopustí, aby niekto ťažil zo znásilnenia v Dillí.

Atmosféra strachu a napätia

Filmárov požiadali, aby film nepremietali, ak im to neodobria indické úrady. Polícia získala súdny príkaz, pretože slová násilníka vytvárajú atmosféru strachu a napätia.

Tvorcovia dokumentu ale označili pokusy o zákaz vysielania programu za porušenie práva na slobodu prejavu.

Celonárodné protesty

Dvadsaťtriročnú študentku fyzioterapie napadlo v decembri 2012 šesť mužov v autobuse. Dievča sa vracalo so svojím priateľom z kina domov. Zraneniam podľahla o dva týždne neskôr.

Súdny proces s páchateľmi trval sedem mesiacov. Kvôli povahe zločinu sa odohrával za zatvorenými dverami. Zdramatizovala ho aj smrť jedného z obvinených, ktorý sa obesil v cele.

Čin vtedy otriasol indickou spoločnosťou, vyvolal celonárodné protesty a diskusiu o tom, ako sa zaobchádza so ženami v Indii.

Môže si za to sama

Singh tvrdí, že počas incidentu autobus šoféroval a zločinu sa nezúčastnil. Smrť mladej ženy označil za nehodu spôsobenú tým, že bola neskoro v noci vonku, píše The Guardian.

Štyria z páchateľov boli odsúdení na trest smrti. Na základe indických zákonov mali byť popravení obesením. Právny systém im ale umožnil odvolať sa na najvyšší súd a požiadať o milosť prezidenta.

"Slušné dievča sa nebude túlať o deviatej v noci," konštatoval. "Dievča má zďaleka väčšiu zodpovednosť za svoje znásilnenie než chlapec," dodal.

Sám by sa polial benzínom

Podľa Singha si muži a ženy nie sú rovní. "Práca v domácnosti a udržiavanie poriadku je určená pre ženy. Nemajú sa čo potulovať po diskotékach a baroch v noci a robiť zlé veci, nosiť zlé oblečenie," pokračoval.

Iba dvadsať percent dievčat je podľa neho skutočne dobrých. Sám by sa polial benzínom a zapálil, keby stratil česť. To isté isté by urobil dcére alebo sestre, ktorú by videli s cudzím mužom.

Dievča patrí do chrámu

Šovinistický pohľad na ženy má i sám indický obhajca násilníkov. Ako v dokumente poeticky hovorí, každé dievča musí vedieť, kde je jeho miesto.

"Dievča je ako kvet. Ak ho dáte do stoky, zvädne. Ak ju však dáte do chrámu, budú ju uctievať," konštatoval Manohar Lal Šarma.

Dievčatá znásilnili, tie sa obesili

Telá dvoch dievčat našli dedinčania v štáte Utar-Pradéš obesené na mangovníku. Podľa rodiny sa tínedžerky stratili v čase, keď odišli na toaletu. Pitva ukázala, že ich pred obesením zneužili a uškrtili.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy