Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Znásilnenie je občas správne, tvrdí indický minister
Zdielať na

Znásilnenie je občas správne, tvrdí indický minister

Zdroj: SITA

NAI DILLÍ / Počet znásilnení v Indii narastá a vinníci častokrát nie sú potrestaní. Nedávno svet šokoval prípad dvoch mladých dievčat, ktoré hromadne znásilnili a obesili na strome. Indickí vládni predstavitelia však takýmto prípadom veľkú váhu neprikladajú. Podľa ministra vnútra je totiž znásilnenie niekedy správne.

Indický minister vnútra v štáte Madhjapradéš Babulal Gaur obhajuje a bagatelizuje desivý nárast sexuálneho násilia proti ženám v krajine.

"Znásilnenie je sociálny zločin, ktorý závisí od mužov a žien. Niekedy je to správne, niekedy nesprávne. V každom prípade však nemožno začať vyšetrovanie, kým neexistuje udanie," vyhlásil minister.

Gaur je členom vládnej nacionalistickej Indickej ľudovej strany premiéra Narendru Modiho, ktorá sa od jeho slov dištancovala.

Znásilnené a obesené

Gaurovo vyhlásenie prichádza týždeň po tom, ako hromadne znásilnili a obesili dve sesternice vo veku 12 a 14 rokov. Rodiny dievčat sú z prístupu polície a vlády zúfalé. 

Muži zákona totiž nereagovali, keď otec jednej z nich oznámil, že sa dievčatá stratili.

Hľadať ich začali až po vyše dvanástich hodinách a rodina je presvedčená, že v prípade skoršej reakcie im mohli pomôcť. V súvislosti s vraždou dievčat polícia zadržala troch mužov a dvoch policajtov obvinila z neplnenia povinností. 

Minister Gaur tiež vyjadril sympatie Mulayamovi Singhovi Yadavovi, lídrovi regionálnej strany Samajwadi, ktorý v nedávnych voľbách kritizoval právne zmeny. Podľa nich za znásilnenie hrozí páchateľovi trest smrti, a to sa Yadavovi nepáčilo. "Chlapci robia chyby. Skutočne si za znásilnenie zaslúžia smrť?" pýtal sa vtedy Yadav.

SITA

Každých 21 minút

V reakcii na vzrastajúce násilie páchané na ženách v Indii demonštrovali stovky žien. Žiadali, aby vláda proti násilníkom zakročila.

Nespokojné sú aj s ľahostajným prístupom polície, ktorá páchateľom dáva pocit beztrestnosti. Polícia však ženy rozohnala vodnými delami.

Napriek tomu, že v Indii dochádza k znásilneniam každých v priemere 21 minút, zákony páchateľom nahrávajú.

Jednoznačné "nie"

V posledných dňoch sa s prípadmi sexuálneho násilia roztrhlo vrece.

Okrem obesených dievčat, hromadne znásilnili aj ženu zo štvrti Uttar Pradeš, prinútili ju vypiť kyselinu a nakoniec ju uškrtili. Ďalšiu pri pokuse uniknúť násilníkom zastrelili.

Svet je z diania v Indii znechutený. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun  násilie odsúdil a na slová indického ministra odpovedal jednoznačne: "Hovoríme "nie" odmietavému a deštruktívnemu postoju: Chlapci ostanú chlapcami," vyhlásil predstaviteľ Spojených národov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy