Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
India má novú superhrdinku, bojuje proti znásilneniu
Zdielať na

India má novú superhrdinku, bojuje proti znásilneniu

Zdroj: SITA

NAI DILLÍ / Znásilňovanie je v Indii na dennom poriadku. Indo-americký režisér Ram Davineni preto prišiel s nápadom, ako proti tomu bojovať. Stvoril superhrdinku, ktorá sa tak, ako mnohé indické ženy a dievčatá, stala obeťou sexuálneho násilia.

Režisér Ram Davineni sa pred dvomi rokmi rozhodol pritiahnuť pozornosť verejnosti k problému sexuálneho násilia. Stalo sa tak po tom, ako Indiou otriasla správa o brutálnom znásilnení dvadsaťtriročnej študentky.

Tá sa vracala spoločne so svojiím priateľom z kina. Incident sa odohral v autobuse v Nai Dillí. Dievča po niekoľkých dňoch podľahlo ťažkým zraneniam. Vtedy sa v krajine zdvihla vlna masívnych protestov proti sexuálnemu násiliu. Znásilnení však výrazne neubúda.

Podľa režiséra je sexuálne násilie v krajine otázkou kultúry. Súvisí s tradičným, patriarchálnym usporiadaním spoločnosti i nenávisťou k ženám.

Inšpirované skutočnosťou

Davineni preto stvoril komiksovú superhdinku. Volá sa Priya, prežila hromadné znásilnenie a teraz bojuje za to, aby sa niečo podobné nestalo žiadnej inej žene. Je inšpirovaná práve tragickým osudom zosnulej študentky znásilnenej v autobuse. 

priyashakti.com

Kniha sa v obchodoch objaví už o pár dní, momentálne je voľne dostupná na internete. Vyjde v hindštine a angličtine. Rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá s pomocou bohyne Parvati, manželky boha Šivu, bojuje proti sexuálnym útokom a rúca predsudky o ženách, ktoré znásilnenie prežili. 

V Indii sa vina zhadzuje sa obete. Ženy sa preto o svojich zážitkoch boja hovoriť., na polícii končí len minimum prípadov. "Hovoril som s niekoľkými ženami, ktoré zažili hromadné znásilnenie. Ich rodiny ich vraj odhovárali od snáh dosiahnuť spravodlivosť. Polícia ich údajne ani nebrala vážne," spomína režisér.

To je aj prípad hrdinky Priyi, ktorej sa rodičia po ohavnom čine zrieknu.

priyashakti.com

21 minút

Od tragickej smrti dievčaťa z autobusu uplynuli už dva roky. Ľudia protestovali a žiadali pre násilníkov trest. Zo šestice útočníkov odsúdili štyroch. Jeden z mužov, ktorí mladú ženu pred priateľom viac ako hodinu znásilňovali, si siahol na život. Posledný, najmladší páchateľ, dostal trojročný trest, pretože v čase skutku nebol plnoletý.

Situácia sa mierne zlepšila, zákony sa zmenili, no sexuálne násilie je stále na dennom poriadku. K znásilneniu stále dochádza každých 21 minút. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy