Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zeman v USA. Všetci musíme povedať, som Žid, vyhlásil
Zdielať na

Zeman v USA. Všetci musíme povedať, som Žid, vyhlásil

WASHINGTON/PRAHA / Výroky a bonmoty českého prezidenta Miloša Zemana vzbudzujú údiv a negatívne reakcie. Najnovšie v americkom Washingtone vyhlásil "Ja som Žid" a vyzval do boja proti islamistickým teroristom. Zožal standing ovation.

Miloš Zeman parafrázoval na konferencii vo Washingtone svetoznámy výrok Johnna Kennedyho "Som Berlínčan."

Vo svojom prejave pripomenul Kennedyho slová, ktoré predniesol pri Berlínskom múre. "Poznáte ten známy slogan: Ich bin ein Berliner. Teraz musím všetci povedať: Som Žid," povedal český prezident v angličtine.

Podľa Českej televízie poslednú vetu zopakoval aj v hebrejčine. Vyslúžil si standing ovation.

Poukázal na solidaritu

"Pán prezident chcel poukázať na solidaritu, ktorú by sme mali prejavovať," uviedol hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman si svojimi výrokmi niekoľkokrát vyslúžil potlesk v stoji. Podľa Ovčáčka bolo v tej chvíli približne 16 tisíc ľudí.

Českí predstavitelia židovskej obce sú nadšení. "Domnievam sa, že je to pravé slovo v pravý moment," tvrdí riaditeľ Židovskej obce Praha Jan Munk.

Pozrite si reportáž Martina Krpača:

Vyjadrenie malo úspech

Výrokom Miloša Zemana sa zaoberali viaceré zahraničné médiá. The Washington Post jeho prejav označil za výrečný. Podľa denníka boli Zemanove výroky na konferencii Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC) zaujímavejšie než iných rečníkov.

Zemanove "Som Žid" povedané ako stotožnenie sa s existenčnými obavami Izraelcov malo podľa washingtonského denníku úspech. Český prezident mal na mysli nebezpečenstvo v podobe islamského terorizmu.

Newyorské noviny Algemeiner, zameraný na informácie o židovstve a Izraeli, vyzdvihol Zemanovu výzvu svetu k solidarite s Izraelom. Je to podľa neho prvý krok v boji proti islamskému terorizmu, ktorý by mal byť pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy