Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zeman opäť perlil. Smrť abstinentom a vegetariánom, povedal
Zdielať na

Zeman opäť perlil. Smrť abstinentom a vegetariánom, povedal

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman opäť perlil. Pri prípitku s najlepšími vinármi Česka na Hrade prehlásil Smrť abstinentom a vegetariánom. Víno Zeman označil za najkrajší nápoj.

Zeman na Hrade privítal miestnych vinárov. A rovnako ako minulý rok si neodpustil žarty. K vínu má totiž blízko a k vinárom tiež. "Smrť abstinentom a vegetariánom," prehlásil Zeman, keď sa so zdvihnutým pohárom fotografoval so zástupcami víťazných vinárov.

Myslel Hitlera?

"Pán prezident mal v tej chvíli na mysli jedného masového vraha, ktorý bol zaprisahaným vegetariánom, abstinentom a nefajčiarom," uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. 

Prezident mal vraj na mysli Adolfa Hitlera. "Hovorca niečo povedať musel. Neviem, či toto je zrovna šťastné vyjadrenie, že prezident práve vtedy myslel na Adolfa Hitlera. Áno, Adolf Hitler bol taký. Dokonca málokto vie, že ako prvý v Európe zaviedol protifajčiarské zákony," uviedol politický analytik agentúry Polis Ján Baránek.

Napriek tomu, že hlava štátu vyjadrila prianie, aby zahynula časť obyvateľstva Českej republiky, podľa analytika Zemanove výroky netreba brať príliš vážne. "Prezident Zeman len pokračuje v svojich bonmotoch, ktorými už sa stal celosvetovo známy," dodal Baránek.

Pozrite si reportáž Daniela Levického Archleba:

Nepohrdne vínom

Aj napriek tomu, že má Zeman podľa portálu blesk.cz cukrovku, pohárom vína nepohrdne. Minulý rok s vinármi na Hrade žartoval, že by rád nechal hradnú hladomorňu prestavať na vinnú pivnicu.

Víno je podľa Zemana najkrajší nápoj. Vinárom pri predávaní plakiet za súťaž Saolón vín ďakoval. "Okrem gratulácií by som vám chcel poďakovať za lásku k najkrajšiemu nápoju, ktorý na svete existuje. Sú veci, ktoré sa dajú robiť len srdcom. A keď víno nerobíte srdcom, tak vyrobíte zlé víno, ktoré predáte Pražákom. A dobre im tak," navážal sa Zeman do obyvateľov Prahy. 

Spomienky na pivničku

Pri prejave si taktiež zaspomínal na svoje časté návštevy moravských vínnych pivníc v dobe, kedy bol penzistom. "Človek, ktorý nikdy nenavštívil pivnicu, ktorý nikdy nepočul cimbalovú muziku, nie je plnohodnotným človekom," dodal Zeman.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy