Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kyjev si pripomína rok od krviprelievania na Majdane
Zdielať na

Kyjev si pripomína rok od krviprelievania na Majdane

KYJEV / KYJEV - Ukrajina si pripomína prvé výročie protivládnych demonštrácií na kyjevskom Majdane, ktoré vyvrcholili zosadenie vtedajšej hlavy štátu Viktora Janukovyča. Na námestí Nezávislosti počas niekoľkých dní zomrelo 110 civilistov a dvadsať policajtov. Pietne akcie v Kyjeve budú trvať celý víkend.

V hlavnom meste Ukrajiny odštartovali slávnosti k prvému výročiu minuloročných tragických udalostí na námestí Nezávislosti. Zahynulo viac ako sto ľudí. Protest proti proruskej vláde vyvrcholil útekom vtedajšej hlavy štátu Viktora Janukovyča. Vinníci nie sú dodnes potrestaní.

Stovka demonštrantov, ktorí na Majdane zahynuli, dostala posmrtne od prezidenta Petra Porošenka čestný titul Hrdina Ukrajiny.

Na ich počesť bol prezidentským dekrétom 20. február vyhlásený štátny sviatok. Pri pomníku pozostalých v centre ukrajinskej metropoly sa schádzajú stovky ľudí, zapaľujú sviečky a kladú kvetiny.

Jediná výnimka

Ukrajinská generálna prokuratúra oznámila, že obvinila osemnásť ľudí, z ktorých väčšina je stále na úteku. Údajne ide o vysoko postavených politikov.

Výnimkou je exšéf parlamentnej frakcie proruskej Strany regiónov Oleksander Jefremov, ktorý pred spravodlivosťou neuteká. Okrem politikov stíhajú na slobode ďalších sto príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy