Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Janukovyč prehovoril: Strieľali na mňa zo samopalov
Zdielať na

Janukovyč prehovoril: Strieľali na mňa zo samopalov

ROSTOV / Exprezident Viktor Janukovyč má za sebou rušné dni. Po tom, čo jeho oponenti ovládli na Majdane Krym a väčšinu krajiny, musel z Ukrajiny zmiznúť. Detaily úteku prezradil na piatkovej tlačovej konferencii, o ktorých informovala agentúra Reuters.

Krížová paľba

Janukovyč sa z Kyjeva vytratil v sobotu 22. februára. Podľa dostupných informácií mal k dispozícii vrtuľník. Na tlačovej konferencii naznačil, že časť cesty absolvoval autom. "Skôr, než som odišiel, na mňa strieľali zo samopalov. Útočili na našu kolónu áut a my sme sa dostali do krížovej paľby," tvrdila bývalá hlava štátu a dodal, "vyhrážali sa celej mojej rodine." Na zozname smrti sa mal objaviť aj jeho najmladší vnuk.

Zamieril vraj do Charkova na východe Ukrajiny. Mal v pláne stretnúť sa s miestnymi členmi svojej Strany regiónov, ktorá sa ho medzičasom zriekla. Ako dlho zostal v Charkove, ostáva nejasné. Podľa jeho slov sa rozhodol odletieť do mesta Luhansk, ktoré leží na východe neďaleko hraníc s Ruskom.

Azyl u starého dobrého priateľa

"Leteli sme v dvoch vrtuľníkoch. Vojenskí dispečeri nám pohrozili, že ak sa rozhodneme zmeniť smer, pošlú na nás stíhačky. Naši piloti otočili stroje a nakoniec sme pristáli v Donecku," vysvetľoval cestu zosadený prezident, ktorý sa stále považuje za hlavu Ukrajiny.

"Ani v Donecku som nebol v bezpečí a tak som sa so svojimi vernými vydal na krymský polostrov," pokračoval Janukovyč. Dôvodom môže byť i fakt, že na Kryme má svoju pozemskú základňu Rusko. To však ale na tlačovke rozoberať nechcel. "Vďaka vlastenecky naladeným dôstojníkom som sa dostal do Ruska. Momentálne sme v Rostove, v ktorom žije môj starý dobrý priateľ. Ponúkol mi azyl," dodal.

Porušenie ústavy

Úradujúci ukrajinský prezident a šéf parlamentu Oleksander Turčynov dnes podpísal dekrét, ktorým označil nedávne menovanie Sergeja Aksjonova do funkcie proruského premiéra autonómneho Krymu za nelegálne. Aksjonova postavil tento týždeň do čela novej vlády regionálny parlament zasadajúci pod dohľadom neznámych ozbrojencov.

Turčynov dekrét konštatuje, že postup parlamentu porušil ukrajinskú ústavu. Proruské vedenie Krymu naopak neuznáva novú prozápadnú vládu v Kyjeve, ktorá sa k moci dostala po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča.

Na Krym dorazili ruské jednotky

Aksjonov sa dnes obrátil ruského prezidenta Vladimíra Putina so žiadosťou o pomoc pri zaistení bezpečnosti na Kryme. Ruská Štátna duma následne Putina vyzvala, aby na autonómnom ukrajinskom polostrove zaistil bezpečnosť ruských občanov.

Z Krymu medzičasom prichádzajú správy o príjazde ruských posíl na námornú základňu v Sevastopole, o obsadení krymských letísk ruskými vojakmi a o zapojení ruských námorníkov do ochrany strategických objektov krymskej samosprávy.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy