Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ruské jednotky obsadzujú Krym, vzdušný priestor uzavreli
Zdielať na

Ruské jednotky obsadzujú Krym, vzdušný priestor uzavreli

KYJEV / Na Kryme pristávajú lietadlá prilietajúce z Ruskej strany a v smere mesta Simferopoľ vyrazila kolóna opancierovaných a ozbrojených vozidiel - informuje ukrajinský internetový denník Ukrajinská pravda, odvolávajúc sa na očitých svedkov.

PRIAMY PRENOS UKRAJINA

Ruská armáda

Podľa tohto zdroja najmenej päť lietadiel typu IL-76 pristálo na vojenskom letisku v meste Gwadrieskoje v centrálnej časti Krymu. Rôzne zdroje, medzi inými aj agentúra Interfax-Ukrajina, uvádzajú. že zo Sewastopola v smere do Simferpoľu vyrazila kolóna 10 ruských pancierových transportérov.

Generálna prokuratúra Ukrajiny požiadala o o vydanie zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča na stíhanie za údajnú hromadnú vraždu, pre ktorú naňho vydali medzinárodný zatykač. Ukrajinský rezort diplomacie protestuje proti narušeniu ukrajinského vzdušného priestoru zo strany Ruska, ale rovnako protestuje aj proti porušeniu dohody, na základe, ktorej Čiernomorska flotila sídli na Kryme.

Ukrajina sa nedá vyprovokovať Ruskom

Ukrajinská armáda neodpovedá na Ruské provokácie na Kryme - potvrdil Oleksandr Turczynow "Chceme upokojiť civilných obyvateľov Autonómnej Republiky Krym, ktorí nepodporujú separatistické heslá provokatérov a najatých agentov. Situácia na polostrove by mala byť v najbližšom čase stabilizovaná." dodal.

Podľa vyjadrení Oleksandra Turczynova sa pod zástierkou vojenského cvičenia ruských síl začala očividná agresia voči Ukrajina. "Pripomína mi to Abchaský scenár" vyhlásil vo večernom televíznom vystúpení zástupca prezidenta Ukrajiny pre oblasť Krymu. Narážal tým pravdepodobne na ozbrojený konflikt medzi Ruskom a Gruzínskom v 90-tych rokoch 20. storočia.

Nad Krymom uzavreli vzdušný priestor

Ukrajinské médiá informujú o tom, že v oblasti Krym sa objavili vážne problémy s mobilnou sieťou a pripojením na internet. Zástupca ukrajinského prezidenta pre Krym oznamuje nové informácie týkajúce sa pristávajúcich lietadiel. Podľa neho išlo o 13 lietadiel typu IL-76 - v každom z nich sa má nachádzať 150 vojakov.

Vzdušný priestor nad Krymským polostrovom je v súčasnosti úplne uzavretý a vstup do neho nemajú povolené žiadne civilné lietadlá. Tvrdia to Ukrajinské medzinárodné aerolínie (UIA), ktoré preto zrušili všetky piatkové večerné aj sobotňajšie lety do krymskej metropoly Simferopoľ. Zástupkyňa miestneho letiska pre agentúru Associated Press (AP) uviedla, že všetky lety sú tam zrušené, pre aktuálnu situáciu.

Rusko priznalo armádu na Ukrajine

Ruská vláda v piatok prvýkrát oficiálne priznala, že na spornom Krymskom polostrov prišlo k "presúvaniu" jeho ozbrojených zložiek. Tie patria k čiernomorskej flotile so základňou neďaleko krymského prístavu v Sevastopoli. Moskva tým chce podľa slov ministerstva zahraničných vecí "chrániť pozície flotily".

"Ukrajinská strana dostala informáciu o pohybe obrnených vozidiel ruskej čiernomorskej flotily na Kryme, k čomu prichádza plne v súlade so základmi rusko-ukrajinskej dohody," uviedol v piatok večer rezort ruskej diplomacie na svojej oficiálnej webovej stránke.

Invázia a okupácia Ukrajiny

Ukrajinské ministerstvo vnútra tvrdí, že ruské ozbrojené sily sa zmocnili dvoch letísk na ukrajinskom Kryme. Ruská armáda údajne obsadila vojenské letisko v prístave Sevastopoľ, ktorý je domovom ruskej čiernomorskej flotily. Ozbrojení muži, ktorí podľa ministra vnútra Arsena Avakova "zastupujú Rusko", obsadili aj medzinárodné letisko v hlavnom meste polostrova Simferepoľ. Minister konštatoval, že ide o ozbrojenú inváziu a okupáciu, čo je v rozpore s medzinárodným právom.

Väčšina obyvateľov Krymu sa hlási k ruskej národnosti, čo sa po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča prejavilo protestami a výzvami na jej opätovné pripojenie k Rusku, ktorého súčasťou bola do roku 1954. Rusko má dodnes na území vojenské základne, napriek obavám o práva ukrajinských Rusov však ubezpečuje, že do záležitostí Ukrajiny nebude zasahovať.

Prečo Putin mlčí

Parlamentom zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na piatkovej tlačovej konferencii v ruskom meste Rostov nad Donom vyjadril údiv nad mlčaním a nečinnosťou Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s udalosťami na Ukrajine. Podľa proruského lídra krajina ako Rusko mlčať nemôže, a to najmä čo sa týka Krymu.

Kritizovaný líder zároveň na viac ako hodinu trvajúcej tlačovke potvrdil, že sa s Putinom po príchode na ruské územie ešte nestretol. Na otázku, čo bude ďalej s prepustenou expremiérkou Julijou Tymonšenkovu odpovedal, že o tom rozhodne reakcia ľudu. Poprel zároveň, že dal pokyn na streľbu do demonštrantov v Kyjeve, za čo naňho nová vláda nechala vydať medzinárodný zatykač. Polícia podľa neho do posledných chvíľ ani nemala ostrú muníciu.

Janukovyč sa bojí o svoj život

"Do Ruska som prišiel vďaka vlasteneckej pomoci dôstojníkov, ktorí si konali svoju povinnosť a zachránili mi život. S Putinom som sa nestretol, no telefonovali sme spolu. Dohodli sme sa, že keď bude mať možnosť sa so mnou stretnúť, stane sa tak... Myslím si však, že Rusko musí konať, a poznajúc charakter Vladimira Putina som prekvapený, že je taký utiahnutý a tichý," povedal Janukovyč, ktorý sa na verejnosti objavil po takmer týždni od svojho odchodu z Kyjeva.

Ten odmietol označiť za útek a spresnil, že z Kyjeva odišiel do Charkova, následne do Donecka a potom na Krym. Podľa svojich slov sa verejne neozval skôr z dôvodu reálnych obáv o svoj život. O ten sa údajne snažia ozbrojenci, ktorí terorizujú obyvateľstvo a jeho spojencov.

Janykovyčove účty zmrazilo i Rakúsko

Rakúsko zmrazilo bankové účty patriace zosadenému prezidentovi Ukrajiny Viktorovi Janukovyčovi, jeho synovi Olexandrovi a 16 ďalším osobám napojeným na niekdajšiu vládu pod jeho vedením. V piatok o tom informoval hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Martin Weiss, ktorý takýto krok zdôvodnil potrebou zabrániť výberu peňazí pred tým, ako celá EÚ rozhodne o tom, či na Janukovyča a jeho spoločníkov uvalí sankcie. Dodatočné osoby, ktorých sa opatrenie týka, pritom nemenoval. Hovorca tiež odmietol špekulovať o tom, koľko peňazí by sa mohlo na zmrazených účtoch nachádzať.

Prokuratúra vo švajčiarskej Ženeve medzitým informovala o preverovaní podozrenia, že Janukovyč a jeho syn sa v alpskej krajine dopustili "závažného prania špinavých peňazí". Tamojšie orgány údajne vo štvrtok ráno vykonali prehliadku v kancelárii spoločnosti, ktorú vlastní Olexandr Janukovyč, zatiaľ čo švajčiarska vláda oznámila takisto zmrazenie všetkých prostriedkov spojených s aktivitami Janukovyčovcov. Na ukrajinského lídra odvolaného minulý víkend parlamentom je vydaný zatykač pre podozrenie z "hromadnej vraždy". Janukovyč v piatok vystúpil pred novinármi v ruskom Rostove nad Donom, kde odmietol zodpovednosť za krviprelievanie v Kyjeve a nepokoje vedúce k zvrhnutiu doterajšieho vedenia pripísal radikálnym skupinám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy