Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Janukovyč utiekol do Moskvy, tvrdia ruské médiá
Zdielať na

Janukovyč utiekol do Moskvy, tvrdia ruské médiá

KYJEV / Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa údajne nachádza v sanatóriu na okraji ruskej metropoly Moskva. Vo štvrtok o tom informuje ruský denník RBK. O Janukovyčovi neexistujú žiadne oficiálne správy už od soboty, keď ho parlament zbavil funkcie a on následne odišiel z Kyjeva.

Novým premiérom je Jaceňuk

Novým ukrajinským premiérom sa vo štvrtok stal líder strany Baťkivščyna (Vlasť) Arsenij Jaceňuk. Za jeho vymenovanie do čela exekutívy hlasovalo 317 zo 417 poslancov parlamentu.

Jaceňuk ešte pred svojím zvolením vyhlásil, že je pripravený podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniu a takisto prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby Krym aj napriek väčšinovej ruskej populácii zostal súčasťou Ukrajiny.

V moskovskom sanatóriu

Ruský denník RBK tvrdí, že bývalý prezident sa nachádza v sanatóriu Barvicha, ktoré prevádzkuje Kremeľ. Tamojšie úrady však túto informáciu pre agentúru Associated Press (AP) odmietli potvrdiť.

Janukovyč medzitým vo štvrtok zverejnil svoje prvé oficiálne stanovisko od jeho zosadenia. "Stále sa považujem za legálnu hlavu štátu Ukrajina," citujú ho ruské tlačové agentúry. Ide o jeho prvé verejné vyhlásenie od 22. februára. "Som odhodlaný požiadať Ruskú federáciu, aby zaistila moju osobnú bezpečnosť a ochránila ma od extrémistov," dodal.

Nový minister vnútra Arsen Avakov voči Janukovyčovi začal trestné stíhanie a vydal naňho zatykač pre "hromadnú vraždu". Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove. Deň predtým sa údajne neúspešne pokúsil odletieť z Donecka do Ruska.

Protesty na Kryme pokračujú

Demonštranti na Kryme, ktorý je jediným regiónom na Ukrajine s prevažne ruským obyvateľstvom, aj vo štvrtok pokračujú v protestoch proti súčasnému vývoju v Kyjeve. Podľa miestnych médií sa im podarilo obsadiť viaceré vládne budovy a okupujú už aj sídlo miestneho regionálneho parlamentu v hlavnom meste Simferopoľ.

Protestujúci označení čierno-oranžovými stuhami symbolizujúcimi víťazstvo Ruska v druhej svetovej vojne tam následne vztýčili ruskú vlajku.

Proti proruským demonštrantom sa postavili najmä miestni Tatári, ktorí podporujú súčasnú dočasnú ukrajinskú vládu. Ruská tlačová agentúra Interfax citovala miestneho tatárskeho lídra Rafata Čubarova, ktorý informoval o obsadení krymského parlamentu. "Bolo mi povedané, že budovy parlamentu a vlády okupujú ozbrojení muži v uniformách," napísal na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

"Zatiaľ neprišli so žiadnymi požiadavkami," dodal. Zabarikádovaný vchod do parlamentu stráži asi stovka policajtov.

Krym kedysi patril Rusku

Keďže Krymský polostrov je jediným regiónom na Ukrajine, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi, existujú obavy, že v prípade delenia krajiny bude práve táto oblasť prvou, ktorá by vyhlásila lojalitu Moskve.

Krym historicky patril k Rusku, v roku 1954 ho však vtedajší sovietsky líder Nikita Chruščov "daroval" Ukrajine. Miestny prístav v Sevastopoli je stále domovom ruskej čiernomorskej flotily.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy