Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Separatisti útočia na Mariupol. Prímerie je podľa Porošenka ohrozené
Zdielať na

Separatisti útočia na Mariupol. Prímerie je podľa Porošenka ohrozené

MARIUPOL / Separatisti zaútočili na armádne pozície v prístave mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Informáciu priniesli ukrajinské spravodajské portály. Správu potvrdilo aj velenie doneckých vzbúrencov. Do bojov sú nasadené tanky a delostrelectvo.

Povstalci podľa serveru Cenzor nasadili do bojov značné sily a snažia sa vytlačiť vládne jednotky od obce Šyrykone, ktorú armáda dobyla pri nedávnej ofenzíve.

Podľa ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbúrenci rozkaz "vztýčiť nad Mariupolom svoju vlajku" do nedele, kedy má na východe Ukrajiny začať platiť dohoda o prímerí.

Obyvatelia sú v panike

Prístupy k Mariupolu bráni ukrajinský dobrovoľnícky prápor Azov, ktorý zatiaľ podľa Kyjeva drží svoje pozície asi 15 až 20 kilometrov východne od mesta. Obyvatelia mesta prepadajú panike. "Trasú sa okná, páli sa zo všetkých zbraní, z diel, batérií Grad, raketometov," cituje povstalecká agentúra Novorossija jedného z obyvateľov Mariupolu.

Deň pred vyhlásením prímeria sa bojuje aj v Luhanskej oblasti, terčom ostreľovania je podľa ruskej agentúry TASS najmä samotný Luhansk.

Poradca ukrajinského ministra obrany Anton Heraščenko v Kyjeve vyhlásil, že na východe Ukrajiy je do bojov s povstalcami nasadených 50 tisíc vojakov a dôstojníkov. Priamo na fronte podľa neho operuje 15 tisíc príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Údaje o počtoch povstaleckých bojovníkov nie sú známe. Podľa ukrajinského serveru 112 ich podporuje viac ako 10 tisíc vojakov. V susednej Rostovskej oblasti ma naviac Rusko v zálohe desať práporov, každý z nich má 400 až 600 mužov.

Kritická situácia zostáva naďalej v meste Debalceve, kde sa z obkľúčenia snaží dostať niekoľko tisíc ukrajinských vojakov. Podľa tamojších expertov môže situácia rozhodnúť o blížiacom sa prímerí.

Radnica v Debalceve vyslala volanie o pomoc. Celé mesto horí a hrozí mu zničenie. Šéf mestkej polície na facebooku napísal, že povstalci ostreľujú mesto zo všetkých zbraní. "Separatisti sú odhodlaní mesto zničiť. Stálemu ostreľovaniu sú vystavené obytné štvrte, priamy zásah dostala aj mestská policajná správa. Mesto je v plameňoch," napísal Vjačeslav Abroskyn.

Povstalci pritom oznámili, že mesto ostreľovať nebudú. Nehodlajú ale umožniť ukrajinským vojakom z debalcevského zovretia volný odchod. "Čaká ich smrť hladom. Ostreľovať ich nebudeme, ale z obkľúčenia ich nepustíme. Prečo by sme robili?" povedal na tlačovej konferencii v Donecku hovorca povstaleckých jednotiek Eduard Basurin.

Zacharčenka zasiahla mína

Delostrelecké súboje sa dnes len niekoľko hodín pred dohodnutým prímerím nevyhli ani Donecku. V centre mesta explodovali tri míny. Črepiny sa rozleteli len asi sto metrov od miest, kde v tej dobe hovoril s novinármi vodca doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko.

Ostreľovaním bol zasiahnutý medzinárodný hotel, Zacharčenko vyviazol bez zranení.

Prímerie je ohrozené

Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že dohoda u ukončení vojny na východe krajiny je "značne ohrozená" vzhľadom k tvrdým bojom medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami. Prímerie má začať platiť od nedele.

Porošenko obvinil Rusko, že v posledných hodinách vystupňovalo ofenzívu aj napriek dohode o prímerí. Na nej sa dohodli vo štvrtok na summite v Minsku. Taktiež Spojené štáty americké vyjadrili silné znepokojenie nad správami o dodávkach ťažkých zbraní z Ruska na východnú Ukrajinu.

Situácia na Ukrajine sa riešila aj na summite v Bruseli. Na mieste bol Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy