Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Porošenko a spol. telefonovali o prímeri. Je uspokojujúce, zhodli sa
Zdielať na

Porošenko a spol. telefonovali o prímeri. Je uspokojujúce, zhodli sa

KYJEV / Francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Vladimír Putin a Petro Porošenko počas konferenčného hovoru konštatovali, že prímerie na východe Ukrajiny je v zásade dodržiavané. Informoval o tom Elyzejský palác.

Prímerie medzi vládnymi silami a proruskými separatistami trvá od nedeľnej polnoci. Prezidenti a Angela Merkelová ho dohodli vo štvrtok v Minsku.

Uspokojivé prímerie

Štátnici v telefonickom rozhovore "konštatovali, že dodržiavanie prímeria" na východe Ukrajiny "je celkovo uspokojivé aj napriek miestnym incidentom, ktoré sa musia rýchlo urovnať," informoval úrad francúzskeho prezidenta.

Rozhovor sa mal uskutočniť niekoľko hodín potom, čo prímerie vstúpilo do platnosti.

Velenie ukrajinskej armády zatiaľ nevidí dôvody pre vyhlásenie vojnového stavu, o ktorom hovoril v minulých dňoch prezident Petro Porošenko, ak by sa nepodarilo dohodnúť na prímerí.

Lokálne incidenty

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa doterajšie prípady porušenia prímeria obmedzujú na lokálne incidenty a provokácie separatistov. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to prehlásil hovorca armády Vladyslav Selezňov.

Ukrajinská armáda bude na útočné akcie povstalcov odpovedať až v prípade, že budú ich zjavným terčom ukrajinské jednotky alebo civilné objekty. Doterajšia paľba je podľa Selezňova vedená bez taktického cieľa.

Podľa hovorcu protipovstaleckej operácie Andrija Lysenka už armáda pripravuje stanovište na dislokáciu odsunutej ťažkej bojovej techniky. Jej stiahnutie z frontovej línie do vzdialenosti 50 až 70 kilometrov ukladá obom strana dohoda z bieloruského Minsku. Malo by sa tak stať do dvoch týždňov.

Vzbúrenci ale podľa Lysenka v tomto ohľade zatiaľ žiadnu aktivitu nevykazujú. Armáda začne techniku sťahovať z fronty až v okamihu, keď sa k rovnakému kroku odhodlajú separatisti.

Hovorca povstalcov Eduard Basruin deklaroval právo povstaleckých oddielov na ďalšie bojové operácie v strategicky položenom meste Debalceve. Dôležitá železničná križovatka vraj leží vo vnútri povstaleckého územia a dohoda o prímerí sa na ňu nevzťahuje. Podľa kyjevských médií sa aj v nedeľu ráno z okolia mesta ozývali výstrely a výbuchy.

Do mesta nepustili komisárov OBSE

Východoukrajinskí povstalci zabránili členom misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na ceste do obliehaného mesta Debalceve.

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin na tlačovej konferencii v Kyjeve povedal, že aj napriek veľkému úsiliu sa európski kontrolóri do mesta nedostali. Informáciu potvrdila aj OBSE.

"Cez všetku snahu sa tam nedostali. Povedali im, že ich tam nepustia," uviedol ukrajinský minister. Hovorca povstalcov Eduard Basurin krátko pred tým oznámil, že strategicky dôležité mesto neleží na frontovej línii, ale vo vnútri povstaleckého územia.

Zastavenie paľby sa na nich preto nevzťahuje. "Môžeme samozrejme Debalceve ostreľovať, veď je to naše územie," povedal novinárom Basurin.

Podľa obyvateľov žijúcich v blízkosti mesta sa v Debalceve strieľa, ozývajú sa explózie a dávky z automatických zbraní. Obete na životoch zatiaľ hlásené nie sú.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy