Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Grécka vláda premiéra Tsiprasa dostala dôveru parlamentu
Zdielať na

Grécka vláda premiéra Tsiprasa dostala dôveru parlamentu

ATÉNY / Grécka koaličná vláda ľavicovej strany SYRIZA premiéra Alexisa Tsiprasa a nacionalistických Nezávislých Grékov získala väčšinou 162 hlasov dôveru parlamentu.

Proti sa počas hlasovania v tristo člennom zákonodarnom zbore vyslovilo 137 poslancov. Tsipras pred hlasovaním znovu zopakoval, že sa neplánuje vrátiť k politike úsporných opatrení. Odmietol i predĺženie záchranného programu.

Bývalý premiér Antonis Samaras pred hlasovaním Tsiprasa varoval, že nedovolí, aby Grécko pod jeho vedením nabralo kurz na útes, píše The Guardian.

Samarasova konzervatívna strana Nová demokracia skončila v januárových voľbách na druhom mieste a odišla do opozície.

Pozrite si priloženú reportáž:

Plniť podmienky, ku ktorým sa zaviazali

V Bruseli sa v stredu na mimoriadnej schôdzi stretnú ministri financií krajín platiacich eurom, aby rokovali o snahe Grécka zmierniť dlhovú záťaž krajiny.

Pozrite si prvý veľký prejav premiéra Tsiprasa v parlamente. Viac v reportáži Martiny Uličnej:

Už skôr ale z krajín eurozóny na čele s Nemeckom zaznelo, že by Grécko malo záchranný program požadujúci tvrdé úsporné opatrenia predĺžiť a plniť to, k čomu sa v minulosti zaviazalo.

Plán stroskotal

Podľa Tsiprasa medzinárodný záchranný program pre Grécko, na ktorého základe Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond krajine poskytli pôžičky, stroskotal.

Za ukončenú označil aj spoluprácu so zástupcami zmieňovaných inštitúcií. S veriteľmi chce do konca februára uzavrieť prechodnú dohodu, ktorá by Grécku umožnila prekonať obdobie potrebné na dohodnutie nových podmienok riešenia štátneho dlhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy