Skoro jasno
15°
Bratislava
Oslavy konca vojny v Moskve s Kimom, ale bez Obamu
Zdielať na

Oslavy konca vojny v Moskve s Kimom, ale bez Obamu

MOSKVA / Americký prezident Barack Obama sa nechystá do Moskvy na májové oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny. Účasť na moskovských oslavách zatiaľ potvrdili viac než dve desiatky hláv štátov, údajne aj severokórejský vodca Kim Čong-un.

Správu o tom, že do Moskvy nepricestuje americký prezident Obama potvrdil jeho bezpečnostný poradca Ben Rhodes.

"Neočakávam našu účasť na úrovni hlavy štátu. Prezident neplánuje cestu do Moskvy," potvrdil Rhodes. Naopak Moskvu by mal podľa BBC navštíviť severokórejský líder Kim Čong-un.

V súčasnosti sú vzťahy medzi oboma veľmocami veľmi napäté kvôli konfliktu na Ukrajine. Obama chýbal i na vlaňajšej zimnej olympiáde v Soči.

Najhoršia kríza od konca studenej vojny

Putinov poradca Jurij Ušakov koncom decembra potvrdil, že Rusko pozvalo Obamu spoločne s množstvom iných hláv štátov. "Pozvali sme všetky krajiny protihitlerovskej koalície, našich spojencov, našich najbližších a najvplyvnejších partnerov," uviedol Ušakov.

Avšak marcová anexia Krymu a krvavý konflikt medzi proruskými separaristami a ukrajinskými vládnymi silami na východe Ukrajiny vyvolali najhoršiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a západom od konca studenej vojny.

Kladné vzťahy s Bushom

Naposledy prišiel americký prezident na moskovské oslavy pred desiatimi rokmi, teda na 60. výročie konca vojny, ale na rozdiel od Obamu mal vtedy George Bush mladší dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Rusko oslavuje každoročne víťazstvo v druhej svetovej vojne 9. mája. Nemecká kapitulácia bola podpísaná v Berlíne o deň skôr, ale neskoro v noci miestneho času a vzhľadom na časový posun bolo v Moskve už deviateho.

Pozrite sa, ako vyzerajú oslavy konca vojny v Moskve:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy