Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putin oslavoval Deň víťazstva na Kryme
Zdielať na

Putin oslavoval Deň víťazstva na Kryme

SEVASTOPOĽ / Ruský prezident Vladimír Putin priletel na Krym. Zúčastnil sa námornej a leteckej časti vojenskej prehliadky na počesť konca druhej svetovej vojny. Putin je na ukrajinskom polostrove prvýkrát od anektovania Krymu Ruskom. Informáciu priniesla britská televízna stanica BBC.

Kapitulácia v rukách spojencov

Rusko si v piatok pripomína formálny koniec druhej svetovej vojny, ktorý je v krajine známy ako Deň víťazstva nad fašizmom. Jeho porážku si Európa pripomína o deň skôr.

Dôvodom je fakt, že vtedajší Sovietsky zväz požadoval opakovanie aktu podpisu nemeckej kapitulácie v Berlíne, keďže siedmeho mája vo francúzskom Remeši údajne neboli prítomní oficiálni sovietski predstavitelia.

Nemecké velenie podpísalo kapituláciu do rúk všetkých spojencov krátko pred polnocou ôsmeho mája. V Moskve už bol nový deň.

Osem mŕtvych

Štátny sviatok je v Rusku už tradične sprevádzaný okázalými vojenskými prehliadkami za účasti najvyšších predstaviteľov štátu. Ruský líder odletel ihneď po tradičnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve na polostrov Krym, píše britská BBC.

Medzičasom sa v ukrajinskom Mariupole odohrali strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami, pri ktorých zahynulo osem ľudí a ďalší utrpeli zranenia. Medzitým sa zahraniční sabotéri pokúsili o sabotáž. Článok si prečítajte TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy