Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krvavé boje na Ukrajine majú 20 obetí!
Zdielať na

Krvavé boje na Ukrajine majú 20 obetí!

MARIUPOĽ / V ukrajinskom Mariupole sa v piatok odohrali strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami. Boje si vyžiadali najmenej 20 obetí. Presný počet zranených nie je známy. Informáciu priniesol denník Kyjev Post.

Ostrá prestrelka

Proruskí separatisti sa podľa ministra Arsena Avakova pokúšali zmocniť budovy v centre mesta. Medzi bezpečnostnými silami a rebelmi vypukol boj. Niektorí ušli do mesta. Polícia sa pokúšala získať budovu späť pod kontrolu. Nasledovala ostrá prestrelka.

Mariupoľ s asi pol miliónom obyvateľov leží na juhovýchode Ukrajiny blízko hraníc s Ruskom. Proruskí separatisti v apríli obsadili radnicu, ktorú celé týždne okupovali.

Ukrajinské sily do dôležitého prístavného a priemyselného mesta dopravili v uplynulých dňoch viacero obrnených vozidiel. Donecká oblasť spolu s Luhanskou neuznali novú vládu v Kyjeve a v nedeľu plánujú uskutočniť referendum o nezávislosti.

Vyradené vysielače

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v piatok informovala, že zahraniční sabotéri vyradili na niekoľko hodín z prevádzky vysielače štátnej televízie.

Rusko pritom obvinila, že túto sabotáž pomohlo zorganizovať v rámci kampane na podporu separatistického hnutia na východe Ukrajiny.

Zástupkyňa šéfa SBU Viktoria Sjumarova povedala, že sabotéri spálili v piatok ráno podzemné káble prenášajúce signál pre štátnu televíziu a niekoľko rozhlasových staníc.

Stalo sa tak v deň, keď Rusko aj Ukrajina oslavujú výročie ukončenia druhej svetovej vojny. "Iba profesionáli vedia o týchto podzemných tuneloch s káblami. Toto je klasická sabotáž," vyhlásila Sjumarová. Starosta Kyjeva Volodymyr Bondarenko predtým oznámil, že výpadok spôsobil skrat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy