Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krvavé boje pokračujú. Raketový útok v Mariupole neprežilo 29 civilistov
Zdielať na

Krvavé boje pokračujú. Raketový útok v Mariupole neprežilo 29 civilistov

MARIUPOĽ / Dvadsaťdeväť mŕtvych a najmenej 102 zranených si vyžiadal sobotný útok na obytnú štvrť v meste Mariupoľ na východe Ukrajiny. Podľa médií dopadli na miestny trh rakety z batérie Grad. Kyjev z akcie obvinil proruských separatistov.

Na prímorské mesto dopadlo podľa mariupoľských úradov až 120 rakiet. Počet obetí sa v priebehu dňa menil. Okolo siedmej hodiny večer stúpla bilancia na 29 mŕtvych a 102 zranených, informoval denník KyivPost.com. Väčšinu z nich tvoria civilisti. Prvotné informácie pritom hovorili len o desiatich obetiach.

Otec, matka, dieťa

Polícia je v pohotovosti, na mieste pracujú vyšetrovatelia. Ukrajinský dobrovoľnícky prápor Azov informoval, že rakety Grad zasiahli trhovisko v obytnej štvrti mariupoľského predmestia. Medzi obeťami je aj celá rodina - otec, matka a dieťa.

Azov doplnil, že rakety zasiahli i ukrajinské pozície v obci Vynogradne na východ od Mariupoľa. Zasiahnutá bola i miestna čerpacia stanica a obec zostala bez elektriny.

Smerujú na západ

Boje sa v posledných dňoch sústreďujú predovšetkým na okolie mesta Mariupoľ, Horlivka, Debalceve a Luhansk, hlásené sú aj boje z okolia Donecka, kde armáda tento týždeň po tvrdých stretov vyčistila miestne letisko.

Doneckí povstalci dali v piatok na vedomie, že nemajú záujem o ďalšie mierové rokovania a že vojská doneckej i luhanskej republiky sú pripravené postupovať smerom na západ.

Pozrite si priloženú reportáž Martiny Uličnej:

Ukrajina hlási 41 mŕtvych za posledných 24 hodín. Od apríla minulého roka je podľa OBSE obetí až 5 000. Často pritom ide o nevinných civilistov.

Pozrite si autentické zábery z miesta útoku, ktorý sa odohral minulý štvrtok. Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a slabšie povahy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy