Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Donecké letisko padlo. Kyborgovia ho neubránili, rebeli oslavujú
Zdielať na

Donecké letisko padlo. Kyborgovia ho neubránili, rebeli oslavujú

DONECK / Po ôsmich mesiacoch bojov je bitka o donecké letisko na konci. Ukrajinská armáda sa z rozstrieľaného areálu stiahla a povstalci vedú ulicami Donecka zajatcov. Vojakom, ktorí vytrvalo bránili letisko, sa hovorilo kyborgovia.

Celú noc sa z doneckého letiska ozývali explózie. Posledné výstrely padli ráno. Krvavé boje trvali od 26. mája minulého roka - spolu 242 dní. Počas uplynulého týždňa sa preťahovali o terminál obe strany, informoval The Daily Telegraph.

Tridsať ľudí v troskách

Ukrajinskí vojaci sa nakoniec stiahli. Na bojisku nechali časť výzbroje. V troskách sa našlo 30 ľudí, osemnásť živých, zvyšní sú mŕtvi.

Vládni vojaci tak prišli o kľúčový a strategický objekt na okraji mesta. Boje sa viedli o rozsiahle územie a približne 40 objektov na samostatnom letisku. Pozornosť najviac pútal hlavný terminál.

Donecký Stalingrad

Separatisti obsadili horné poschodia, vládne vojská boli na prízemí. Vďaka svojej húževnatosti si vojaci vyslúžili prezývku kyborgovia.

Medzi vzbúrencami vyvolala správa o dobytí letiska mimoriadne nadšenie.

Letisko bolo miestom, kde žiadne prímerie neplatilo. Každodenné boje o každý meter označovali aj za donecký Stalingrad. Ukrajinskí vojaci sa pravidelne striedali. Ak jeden padol, okamžite ho nahradil iný. Zahynuli stovky z nich a desiatky naďalej zostávajú v zajatí.

Ukrajina hlási 41 mŕtvych za posledných 24 hodín. Od apríla minulého roka je podľa OBSE obetí až 5 000. Často pritom ide o nevinných civilistov.

Pozrite si autentické zábery z miesta útoku, ktorý sa odohral minulý štvrtok. Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a slabšie povahy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy