Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výbuch na zastávke v Donecku zabil civilistov, armáda prehráva boj o letisko
Zdielať na

Výbuch na zastávke v Donecku zabil civilistov, armáda prehráva boj o letisko

KYJEV / Pri zásahu trolejbusovej zastávku v Donecku zahynulo v dôsledku mínometnej paľby trinásť ľudí. Dve desiatky utrpeli vážne zranenia. Podľa separatistov bola paľba vedená z mínometu umiestneného na korbe dodávky. Po explózii začal horieť i prichádzajúci trolejbus.

Donecké úrady v neskoršej správe upresnili, že si útok vyžiadal deväť mŕtvych a troch zranených. Lekári ale naďalej trvajú na bilancii trinástich mŕtvych a 20 zranených.

Do priestoru zastávky dopadlo podľa svedkov päť mín, ktoré okrem iného zasiahli trolejbus a električku. K útoku došlo na Kuprinovej ulici v Leninovom obvode južne od mestského centra, píše CNN.

Povstalci v rukách komanda

"Počuli sme streľbu a utekali na miesto. Autobus bol zničený, jedno auto explodovalo, všade naokolo sme videli mŕtve telá. Jeden muž v autobuse bol zranený a prosil o pomoc," popísal jeden z obyvateľov.

Google Maps

Podľa agentúry Interfax sú už údajní páchatelia v rukách povstaleckého komanda. Ide o príslušníkov diverznej skupiny. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

Pozrite si autentické zábery z miesta útoku. Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a slabšie povahy.

Zodpovednosť padá na Rusov

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo separatistov. Paľba bola podľa Kyjeva vedená z obytných štvrtí, ktorú v danej zóne ovládajú vzbúrenci.

Podľa ministerstva sa najbližší ukrajinský vojak nachádza pätnásť kilometrov od miesta tragédie.

Za smrť trinástich civilistov môže podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka Rusko. "Ruskí teroristi opakovane spáchali zločin proti ľudskosti. Zodpovednosť za neho nesie Ruská federácia," povedal.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov je mínometným útokom zdesený. "Je zrejmé, že vojnovú lobby v Kyjeve nezastavia ani ľudské obete," upozornil.

Podľa posledných informácií ukrajinská armáda pravdepodobne prehrala boj o donecké letisko. Kyjev potvrdil stratu kľúčového nového terminálu. Povstalci naviac zajali niekoľko vojakov, informovala BBC.

Pohľad na ukrajinské letisko v Donecku,

Twitter/Jim Roberts

Sústavné porušovanie pokoja zbraní

Pred viac ako týždňom zahynulo na východe Ukrajiny desať ľudí v linkovom autobuse. Zničil ho priamy zásah z raketovej batérie.

Proruskí separatisti ostreľovali kontrolné stanovisko ukrajinskej armády v blízkosti mesta Volnovacha v okamihu, keď ním prechádzalo vozidlo.

Pozrite si priložené video:

Tvrdé boje

Velenie protipovstaleckej operácie vo štvrtok oznámilo zosilnenie bojov na južnom úseku frontu v blízkosti azovského prístavu Mariupol. Ukrajinská armáda čelí silnej ofenzíve povstalcov, ktorí sa snažia preniknúť severozápadným smerom.

Vlani v lete sa povstalecké jednotky pri ofenzíve zastavili tesne pred východnou časťou mesta.

Boje aj napriek kľudu zbraní pokračujú,

Twitter/France 24

Od rána sa tvrdo bojuje o obranný post ukrajinskej armády číslo 31 v meste Doneckij v Luhanskej oblasti, ktoré v stredu obsadili vzbúrenci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy